Dnevni avaz: Bosna i Hercegovina je do sada ispunila 20 posto zadataka sadržanih u mapi puta, odnosno, listi obaveza koje je Evropska komisija (EK) postavila kao uvjet za ukidanje viznog režima bh. građanima. Ovo je za "Dnevni avaz" izjavio Samir Rizvo, predsjednik Interresorne radne grupe koja vodi pregovore s EK.
Naš tim dužan je da do 1. septembra Briselu dostavi prvi izvještaj o napretku, odnosno, toku ispunjavanja zadatih uvjeta te planovima za naredni period.

Ograničeni rezultati

Izvještaj je u završnoj fazi i bit će na vrijeme proslijeđen Evropskoj komisiji. Riječ je o obimnom materijalu, u kojem će biti više od 120 izvještaja vezanih za brojne oblasti koje se tiču provedbe mape puta – kazao je Rizvo.
Uočene su, međutim, dvije oblasti koje će biti glavne prepreke za uvrštavanje BiH na bijelu šengen-listu.
Teško da ćemo moći odgovoriti na zadatak osiguranja efikasne koordinacije u radu službi za provođenje zakona. Za to pitanje nije se našlo rješenje ni u pregovorima o reformi policije. Drugo pitanje je obaveza uspostave sistema efikasne razmjene podataka među službama za provođenje zakona. To su oblasti u kojima mi praktično nemamo ili imamo jako ograničene rezultate – naglasio je Rizvo.

Biometrijski pasoši

U svim drugim oblastima navedenim u mapi puta, potcrtao je, BiH se može pohvaliti napretkom i dobrim rezultatima.
U oblasti upravljanja migracijama gotovo u potpunosti ispunjavamo sve zahtjeve. U oblasti biometrijskih pasoša već smo poduzeli konkretne koreke koji vode ka početku njihove primjene. Samo je pitanje vremena hoće li to biti koji mjesec ranije ili kasnije – kazao je Rizvo.
Uvjeren je da naša zemlja većinu zadataka može ispuniti do kraja naredne godine, ali da će konkretnija predviđanja biti moguća sredinom novembra, do kada će EK analizirati šta je do sada urađeno i šta još treba učiniti na putu ka ukidanju viza.