Дневни аваз: Босна и Херцеговина је до сада испунила 20 посто задатака садржаних у мапи пута, односно, листи обавеза које је Европска комисија (ЕК) поставила као увјет за укидање визног режима бх. грађанима. Ово је за "Дневни аваз" изјавио Самир Ризво, предсједник Интерресорне радне групе која води преговоре с ЕК. Наш тим дужан је да до 1. септембра Бриселу достави први извјештај о напретку, односно, току испуњавања задатих увјета те плановима за наредни период.

Ограничени резултати

Извјештај је у завршној фази и бит ће на вријеме прослијеђен Европској комисији. Ријеч је о обимном материјалу, у којем ће бити више од 120 извјештаја везаних за бројне области које се тичу проведбе мапе пута – казао је Ризво. Уочене су, међутим, двије области које ће бити главне препреке за уврштавање БиХ на бијелу шенген-листу. Тешко да ћемо моћи одговорити на задатак осигурања ефикасне координације у раду служби за провођење закона. За то питање није се нашло рјешење ни у преговорима о реформи полиције. Друго питање је обавеза успоставе система ефикасне размјене података међу службама за провођење закона. То су области у којима ми практично немамо или имамо јако ограничене резултате – нагласио је Ризво.

Биометријски пасоши

У свим другим областима наведеним у мапи пута, потцртао је, БиХ се може похвалити напретком и добрим резултатима.У области управљања миграцијама готово у потпуности испуњавамо све захтјеве. У области биометријских пасоша већ смо подузели конкретне кореке који воде ка почетку њихове примјене. Само је питање времена хоће ли то бити који мјесец раније или касније – казао је Ризво.Увјерен је да наша земља већину задатака може испунити до краја наредне године, али да ће конкретнија предвиђања бити могућа средином новембра, до када ће ЕК анализирати шта је до сада урађено и шта још треба учинити на путу ка укидању виза.