Nezavisne novine: SARAJEVO – Konstituirajuća sjednica fiskalnog vijeća BiH, koje će preuzeti obavezu usaglašavanja državnog i entitetskih budžeta, bit će održana u septembru, potvrdio je Lazar Prodanović, zamjenik predsjedavajućeg Komisije za finansije i budžet parlamenta BiH.

"Predstavnički i Dom naroda parlamenta BiH u maju su usvojili Zakon o fiskalnom vijeću BiH, ali u različitim tekstovima. Prošle sedmice usaglašen je identičan tekst i dostavljen 'Službenom glasniku BiH' na objavljivanje. U roku od 30 dana od objavljivanja u 'Službenom glasniku' mora biti održana konstitutivna sjednica. Dakle, to će se desiti početkom septembra", kazao je Prodanović.

Pokušaji usvajanja Zakona o fiskalnom vijeću BiH traju već nekoliko godina. Predstavnici države i entiteta nisu se mogli usaglasiti o nadležnostima ove institucije koja će, prema usvojenom zakonu, biti vrhovni autoritet za određivanje ukupne javne potrošnje u zemlji. Članovi Fiskalnog vijeća BiH bit će državni i entitetski premijeri, te ministri finansija, dok će predstavnici Centralne banke BiH i distrikta Brčko biti posmatrači. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH ujedno je i predsjedavajući ovog fiskalnog vijeća.

"Trenutno u zemlji imamo 14 ministarstava finansija. Svako od njih radi šta hoće i troši koliko hoće. Rezultat takvog ponašanja jeste enormno povećanje plaća na svim nivoima, a samim tim i porast javne potrošnje. Zadatak fiskalnog vijeća BiH biće da obuzda rast, te odredi ukupne gabarite javne potrošnje. Pojednostavljeno rečeno, vijeće će odrediti koliko ukupno novca može biti potrošeno, te okvire za budžete svih nivoa vlasti", objašnjava Fuad Kasumović, zamjenik ministra finansija BiH.

Upozorava da je država zbog nepostojanja jednog tijela koje će regulirati javnu potrošnju došla u situaciju da zbog povećanja troškova i smanjenja prihoda od carina mora povećati poreze.

"Vrlo brzo će biti donesena odluka hoće li biti povećani direktni ili indirektni porezi. To je u konačnici manje važno jer povećanje poreza direktno će utjecati na privredu i građane", zaključio je Kasumović.

Evropska unija od BiH je zatražila da hitno usvoji Zakon o fiskalnom vijeću, kako bi se javna potrošnja stavila pod kontrolu. Osnivanje ovog vijeća jedan je od 30 kratkoročnih prioriteta koje je EK postavila vlastima BiH, a na osnovu kojih će mjeriti napredak zemlje ka EU.