Nezavisne novine: SARAJEVO – Premijer FBiH, dopremijeri i ministri u Vladi FBiH imaju više od 60 savjetnika, s platom većom od 1.500 KM.

Ovo je podatak iz odgovora na pitanje koje je Vladi FBiH postavio zastupnik Omer Vatrić i na koje nisu odgovorili ministrica obrazovanja Meliha Alić, ministar prostornog uređenja Salko Obhodžaš, ministar energetike Vahid Hećo i Vjekoslav Bevanda u funkciji dopremijera FBiH.

Vatrić, koji je i predsjednik parlamentarnog Odbora za finansije i ekonomsku politiku, smatra da su ove informacije poražavajuće i da ništa ne može opravdati postojeće stanje.

"Ministri su napravili paralelne organe vlasti jer osim pomoćnika imaju savjetnike s potpuno istim opisom poslova kao i pomoćnici. Pri tom su svi ti savjetnički timovi jednonacionalni. Ovdje se radi o nemaru i nebrizi", ističe Vatrić i cijeni da Vlada FBiH ne vodi aktivnu politiku zapošljavanja, nego je vođena nacionalnom politikom i stečenim pravima, "što vodi u kolaps".

Savjetnici ne vole govoriti o svom poslu i savjetima koje daju ministrima, ali jedan od njih je nezvanično kazao da mu je šef (ministar) prvi dan na poslu rekao da "pametnom savjet ne treba, a budala ga ne sluša".

Jedan visoki dužnosnik Vlade FBiH smatra da se imenovanje savjetnika "otelo kontroli" i da savjetnici nerijetko preuzimaju posao državnih službenika.

Prema podacima iz odgovora na poslaničko pitanje, premijer FBiH Nedžad Branković ima pravo na šest, ali zapošljava pet savjetnika, Gavrilo Grahovac ima tri savjetnika kao dopremijer i tri kao ministar, dok Vjekoslav Bevanda nije dostavio podatke za Kabinet dopremijera, ali kao ministar finansija ima četiri savjetnika. Ostali ministri, prema internim sistematizacijama ministarstava, imaju pravo na tri do pet savjetnika, ali neki nisu popunili sva predviđena mjesta.