Dnevni avaz: Nakon što je iz raznih budžeta u BiH (odnosno džepova građana) u prošloj godini izdvojeno oko 18 miliona KM za plaće ministara i poslanika koji sjede u 13 vlada i parlamenata, a s obzirom na stalna povećanja njihovih mjesečnih zarada, očigledno je da će ove godine za istu namjenu biti izdvojeno dvostruko više.

Topli obrok

Administrativna komisija Parlamenta BiH u ponedjeljak je usvajanjem nezakonite odluke povećala plaće poslanicima i delegatima. Dosadašnja plaća od 2.000 KM povećana je za 100 posto, tako da ona sada iznosi od 4.200 do 4.350 KM. U ovu sumu nije uračunat topli obrok od 260 KM i paušal od 750 KM.   

S druge strane, primanja poslanika i delegata u Parlamentu Federacije BiH ostala su na nivou onih iz 2007. godine. Nakon prošlogodišnjih bezuspješnih nastojanja da prijedlog za povećanje plaća bude uvršten u budžeta FBiH za 2008., Dom naroda FBiH nedavno je ponovo pokušao putem izmjena i dopuna Zakona o pravima izabranih dužnosnika progurati povećanje paušala, ali to se nije desilo.

Naknada za smještaj

Prema podacima Centara civilnih inicijativa (CCI), primanja jednog poslanika profesionalno angažiranog u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH u prosjeku iznose 3.500 KM mjesečno, a podrazumijevaju osnovnu plaću u iznosu od 1.500 KM (uz uvećanja po osnovu utvrđenih koeficijenata), paušal od 500, naknadu za odvojeni život od 475,39, naknadu za vikend-posjete porodici od 250 do 1.300, topli obrok od 271,60 i naknadu za gradski prijevoz od 53 KM.

Najveća primanja zabilježena su kod poslanika koji zbog udaljenosti mjesta iz kojeg dolaze imaju pravo i na najveću naknadu za vikend-posjete porodici.

Primanja delegata profesionalno angažiranih u Domu naroda FBiH u prosjeku iznose od 20.000 do 50.000 KM godišnje, s tim da delegati koji su profesionalizirali svoj mandat primaju osnovnu plaću, paušal, topli obrok, naknadu za korištenje kola, naknadu za odvojeni život, naknadu za posjetu porodici, dnevnice, regres, pravo na jednokratnu pomoć, funkcionerski dodatak (za članove kolegija) te naknadu za smještaj.

Delegati koji nisu profesionalizirali svoj mandat imaju pravo na paušal, dnevnice, naknadu za korištenje kola, funkcionerski dodatak (za članove kolegija) i naknadu za smještaj.

U NSRS od 3.500 do 4.900 KM

Primanja profesionalnih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske iznose 3.500 KM, dok oni koji se nisu profesionalizirali primaju 2.450 KM. Najviša primanja ostvaruju predsjednik NSRS od 4.900 KM i njegovi zamjenici.