Nezavisne novine: SARAJEVO – Useljenje nekompletnih šest državnih ministarstava u novu zgradu Vijeća ministara BiH bit će završeno do kraja ove sedmice, ali će država i dalje izdvajati oko 20 miliona KM godišnje za iznajmljivanje prostora za smještaj državnih institucija.

Ovo je juče potvrdio Fuad Kasumović, zamjenik ministra finansija i trezora BiH i nacionalni koordinator obnove zgrade nekadašnjeg Izvršnog vijeća SR BiH.

"Zgrada BH-Grčkog prijateljstva bit će useljena do kraja ove sedmice. U njoj će biti smješteno šest ministarstva, ali niti jedno u cjelosti. I dalje ćemo imati problem raštrkanosti ministarstava na više lokacija, jer ova zgrada je jednostavno premala da primi sve uposlenike. Useljenjem u novu zgradu neće biti riješen problem smještaja državnih inistitucija, jer ćemo i dalje nastaviti plaćati zakupe za dijelove ministarstava, agencije i uprave", kazao je Kasumović.

Pojasnio je da će, primjerice, Ministarstvo finansija BiH biti smješeteno na tri lokacije. Sličan problem imat će i Direkcija za evropske integracije, jer će dio njenih službenika sjediti u novoj zgradi, dio u zgradi parlamenta BiH, a ostatak u poslovnom kompleksu UNITIC.

"Parlament BiH insistira da u njihovoj zgradi ostanu samo uredi državnog premijera i njegove dvojice zamjenika. To jednostavno nije moguće realizirati. Jedino dugoročno isplativo rješenje jeste da u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i drugim gradovima, gdje su smještene državne institucije, kupujemo ili pravimo nove zgrade", zaključio je Kasumović.