Независне новине: САРАЈЕВО – Усељење некомплетних шест државних министарстава у нову зграду Вијећа министара БиХ бит ће завршено до краја ове седмице, али ће држава и даље издвајати око 20 милиона КМ годишње за изнајмљивање простора за смјештај државних институција.Ово је јуче потврдио Фуад Касумовић, замјеник министра финансија и трезора БиХ и национални координатор обнове зграде некадашњег Извршног вијећа СР БиХ.

"Зграда БХ-Грчког пријатељства бит ће усељена до краја ове седмице. У њој ће бити смјештено шест министарства, али нити једно у цјелости. И даље ћемо имати проблем раштрканости министарстава на више локација, јер ова зграда је једноставно премала да прими све упосленике. Усељењем у нову зграду неће бити ријешен проблем смјештаја државних иниституција, јер ћемо и даље наставити плаћати закупе за дијелове министарстава, агенције и управе", казао је Касумовић.

Појаснио је да ће, примјерице, Министарство финансија БиХ бити смјешетено на три локације. Сличан проблем имат ће и Дирекција за европске интеграције, јер ће дио њених службеника сједити у новој згради, дио у згради парламента БиХ, а остатак у пословном комплексу UNITIC.

"Парламент БиХ инсистира да у њиховој згради остану само уреди државног премијера и његове двојице замјеника. То једноставно није могуће реализирати. Једино дугорочно исплативо рјешење јесте да у Сарајеву, Бањалуци, Мостару и другим градовима, гдје су смјештене државне институције, купујемо или правимо нове зграде", закључио је Касумовић.