FENA: SARAJEVO – Nakon dugotrajne, na momente žučne rasprave povodom informacije koja se odnosi na nacionalnu zastupljenost uposlenih u javnim federalnim institucijama i u preduzećima čiji je većinski vlasnik Vlada FBiH, na današnjoj sjednici Predstavnikog doma Federalnog parlamenta koja je u toku u Sarajevu odlučeno je da se Dom o ovoj tački dnevnog reda izjasni kasnije, u toku današnjeg dana ili u sutrašnjem nastavku sjednice.

Do tada će biti pripremljen prijedlog zaključaka i poslanici će se izjasniti o njima.

Raspravu u Federalnom parlamentu o nacionalnoj zastupljenosti uposlenih u javnom sektoru pokrenuli su i  informaciju o tome saopćili poslanički klubovi Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske demokratske zajednice 1990.

Prema današnjem istupu poslanice HDZ-a 1990 Slavice Josipović, Hrvati su izrazito manje zastupljeni od Bošnjaka u javnom sektoru u FBiH.

Uz konstataciju da se u segmentu zapošljavanja Odluka o konstitutivnosti svih bh. naroda ne provodi na prostoru Federacije, pokretači ove rasprave smatraju da Federalna vlada i cijeli Parlament, svako iz svoje nadležnosti, treba da poduzmu sve kako bi, prema tvrdnjama ovih poslaničkih klubova, bili spriječeni i sankcionirani neustavno postupanje i sistemska diskriminacija pripadnika drugih naroda i ostalih pri zapošljavanju.