ФЕНА: САРАЈЕВО – Након дуготрајне, на моменте жучне расправе поводом информације која се односи на националну заступљеност упослених у јавним федералним институцијама и у предузећима чији је већински власник Влада ФБиХ, на данашњој сједници Представниког дома Федералног парламента која је у току у Сарајеву одлучено је да се Дом о овој тачки дневног реда изјасни касније, у току данашњег дана или у сутрашњем наставку сједнице.

До тада ће бити припремљен приједлог закључака и посланици ће се изјаснити о њима.

Расправу у Федералном парламенту о националној заступљености упослених у јавном сектору покренули су и информацију о томе саопћили посланички клубови Хрватске демократске заједнице и Хрватске демократске заједнице 1990.

Према данашњем иступу посланице ХДЗ-а 1990 Славице Јосиповић, Хрвати су изразито мање заступљени од Бошњака у јавном сектору у ФБиХ.

Уз констатацију да се у сегменту запошљавања Одлука о конститутивности свих бх. народа не проводи на простору Федерације, покретачи ове расправе сматрају да Федерална влада и цијели Парламент, свако из своје надлежности, треба да подузму све како би, према тврдњама ових посланичких клубова, били спријечени и санкционирани неуставно поступање и системска дискриминација припадника других народа и осталих при запошљавању.