FENA: SARAJEVO – Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarik Sadović i ambasador Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini Jan Braathu potpisali su danas u Sarajevu sporazum između ovih dviju zemalja o olakšicama kod izdavanja viza.

Svrha tog sporazuma je da se olakšaju kontakti i putovanja između BiH i Kraljevine Norveške.

Riječ je o olakšanju procesa izdavanja viza za građane BiH. Obaveze plaćanja viza bit će oslobođeno dvadesetak kategorija građana, kao što su studenti, sportisti, poslovni ljudi, kulturni radnici i novinari – rečeno je na ceremoniji potpisivanja.

Ambasador Braathu je naglasio da je to samo prvi korak ka liberalizaciji, odnosno bezviznom putnom režimu, koji će, nada se, doći ubrzo.

"Ovo je još jedan važan korak ka punoj integraciji BiH u evropsku suradnju. Evropska zajednica je potpisala sporazum o viznim olakšicama s BiH uime zemalja EU 18. septembra 2007. godine, a Norveška, iako nije članica EU, punopravna je članica zajednice evropskih zemalja u Šengen suradnji", kazao je norveški ambasador, dodajući da će Sporazum stupiti na snagu čim se završi proces ratifikacije.

"Nadam se da će to biti ubrzo", kazao je.

Ministar Sadović je kazao da je potpisivanju ovog sporazuma prethodio razgovor s ambasadorom Braathuom. U bh. delegaciji su bili i direktori SIPA-e i Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima, kao i vođa pregovaračkog tima BiH u sporazumima o viznim olakšicama i readmisiji Bakir Dautbašić te šef novog bh. tima koji će voditi pregovore o liberalizaciji viznog režima Samir Rizvo.

Prema Sadovićevim riječima, istaknuta je obostrana spremnost za suradnju u ispunjavanju novih, brojnih obaveza. Od ambasadora Braathua su, kazao je, dobijene naznake da je Norveška spremna u određenim segmentima pomoći u tom procesu.

Razgovarano je i o mogućnostima da BiH krene u potpisivanje sporazuma o policijskoj suradnji te konstatirano da je dosadašnja operativna policijska suradnja na zavidnom novu, ali da se može još unaprijediti.

"S Kraljevinom Norveškom imamo prijateljske odnose, iako je ogromna razlika u ekonomskoj razvijenosti između naših zemalja. Norveška se pokazala velikodušnom primajući oko 20 hiljada naših građana koji su u toj zemlji našli drugu domovinu", kazao je Sadović.

Braathu i Sadović su čestitali pregovaračkim timovima obiju zemalja na uspješno obavljenom poslu.