Nezavisne novine: SARAJEVO – Predstavnički i Dom naroda parlamenta BiH do kraja mjeseca održat će zajedničku sjednicu na kojoj će ratificirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU (SSP), potvrdili su čelnici oba parlamentarna doma.

"U utorak ćemo precizirati datum održavanja plenarne sjednice. Uvjeren sam da ćemo ovaj posao završiti do kraja mjeseca. Željeli smo to napraviti u ovoj sedmici, ali nisam siguran da je tehnički moguće jer sporazum ima 1.300 stranica koje treba prevesti na tri zvanična jezika u BiH", kazao je Beriz Belkić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Parlament BiH će, uz ratifikaciju ovog sporazuma, vjerovatno razmatrati i akcioni plan za njegovu provedbu. Tome će prethoditi razgovori čelnika političkih partija o ispunjenju uslova iz ovog sporazuma.

"Sigurno je da će nam za provedbu sporazuma trebati politički konsenzus. Moramo uraditi dosta teških poslova, ali vjerujem da svi znamo šta znači imati ugovorni odnos s EU i kako se treba odnositi prema obavezama iz tog odnosa. Potreban nam je politički dogovor o tome jer ćemo, u suprotnom, prilikom razmatranja svakog pojedinačnog zahtjeva gubiti mnogo vremena. Jasno je da će cijeli ovaj proces zahtijevati puno strpljenja i spremnosti na kompromis", istakao je Belkić.

Mladen Ivanić, predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH, smatra da i ove sedmice sporazum može biti ratificiran.

"Moguće je da sjednicu održimo i ove sedmice. Lično ne očekujem neke krupne političke odluke. Mislim da se ovdje radi o pitanjima tehničke naravi. Sporazum moramo ratifikovati i provoditi", poručio je Ivanić.