Независне новине: САРАЈЕВО – Представнички и Дом народа парламента БиХ до краја мјесеца одржат ће заједничку сједницу на којој ће ратифицирати Споразум о стабилизацији и придруживању с ЕУ (ССП), потврдили су челници оба парламентарна дома.

"У уторак ћемо прецизирати датум одржавања пленарне сједнице. Увјерен сам да ћемо овај посао завршити до краја мјесеца. Жељели смо то направити у овој седмици, али нисам сигуран да је технички могуће јер споразум има 1.300 страница које треба превести на три званична језика у БиХ", казао је Бериз Белкић, замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ.

Парламент БиХ ће, уз ратификацију овог споразума, вјероватно разматрати и акциони план за његову проведбу. Томе ће претходити разговори челника политичких партија о испуњењу услова из овог споразума.

"Сигурно је да ће нам за проведбу споразума требати политички консензус. Морамо урадити доста тешких послова, али вјерујем да сви знамо шта значи имати уговорни однос с ЕУ и како се треба односити према обавезама из тог односа. Потребан нам је политички договор о томе јер ћемо, у супротном, приликом разматрања сваког појединачног захтјева губити много времена. Јасно је да ће цијели овај процес захтијевати пуно стрпљења и спремности на компромис", истакао је Белкић.

Младен Иванић, предсједавајући Дома народа парламента БиХ, сматра да и ове седмице споразум може бити ратифициран.

"Могуће је да сједницу одржимо и ове седмице. Лично не очекујем неке крупне политичке одлуке. Мислим да се овдје ради о питањима техничке нарави. Споразум морамо ратификовати и проводити", поручио је Иванић.