FENA: Irska, nakon svog odbacivanja Lisabonskog ugovora, sama treba do oktobra da odluči šta će uradit s eventualnim novim referendumom, ocijenila je u petak u Madridu Benita Ferrero-Waldner, evropska povjerenica za vanjske odnose.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji se u ponedjeljak očekuje u Dublinu, ocijenio je ove sedmice da bi Irci "trebalo ponovo organizirati referendum", nakon "ne" od 12. juna, stav predsjedavajuće Evropske unije koji je Irska oštro kritikovala.

Na pitanje o tom predmetu, Ferrero-Waldner je izjavila da treba "Ircima prepustiti da oni razmotre i razmisle" a da potom "sami kažu šta će uraditi" do sljedećega evropskoga samita u oktobru, javio je AFP.

"Na njima je da odluče", posebno o činjenici da li "treba ponovo organizirati glasanje" kako bi se prihvatio Lisabonski ugovor, precizirala je ona na konferenciji koju je organizirao Forum Evropa.

Evropska povjerenica izrazila je zadovojstvo "uspjehom" samita za pokretanje Unije Sredozemlja (UPM) prošloga vikenda u Parizu, a koji je, prema njoj, dao novi politički elan euro-sredozemnom procesu, pokrenutom prije 13 godina u Barceloni.