ФЕНА: Ирска, након свог одбацивања Лисабонског уговора, сама треба до октобра да одлучи шта ће урадит с евентуалним новим референдумом, оцијенила је у петак у Мадриду Бенита Фереро-Валднер (Ferrero- Waldner), европска повјереница за вањске односе.

Француски предсједник Николас Саркози (Nicolas Sarkozy), који се у понедјељак очекује у Даблину, оцијенио је ове седмице да би Ирци "требали поново организирати референдум", након "не" од 12. јуна, став предсједавајуће Европске уније који је Ирска оштро критиковала.

На питање о том предмету, Фереро-Валднер је изјавила да треба "Ирцима препустити да они размотре и размисле" а да потом "сами кажу шта ће урадити" до сљедећега европскога самита у октобру, јавио је АФП.

"На њима је да одлуче", посебно о чињеници да ли "треба поново организирати гласање" како би се прихватио Лисабонски уговор, прецизирала је она на конференцији коју је организирао Форум Европа.

Европска повјереница изразила је задовољство "успјехом" самита за покретање Уније Средоземља (УПМ) прошлога викенда у Паризу, а који је, према њој, дао нови политички елан еуро-средоземном процесу, покренутом прије 13 година у Барцелони.