Fena: BRISEL/SARAJEVO – Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj danas je u Briselu razgovarao s potpredsjednikom Evropske komisije za pravdu, slobodu i sigurnost Žakom Baroom (Jacques Barrot) o procesu liberalizacije viznog režima na temelju Mape puta, što ju je Evropska unija uspostavila u junu.

Alkalaj je upoznao sagovornika s aktivnostima preduzetim u BiH u pravcu ispunjavanja obveza iz Mape puta, a u cilju što skorije realizacije preduvjeta za dobijanje olakšica pri dodjeljivanju viza, što je faza do potpunog ukidanja viznog režima za građane BiH.

Baro je upoznat i sa sadržajem pisma upućenog ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU-a u kojem je ministar Alkalaj zamolio da se razmotri mogućnost oslobađanja od plaćanja taksi pri izdavanju viza za bh. građane do stupanja na snagu bezviznog režima.

Baro je pozdravio zalaganje BiH te izrazio zadovoljstvo konsultacijama na visokom nivou, što je pokazatelj interesa naše zemlje. Istakao je da je neophodno da sve strukture u BiH pristupe realizaciji datih smjernica.

Prema riječima potpredsjednika Baroa, izvještaj o preduzetim aktivnostima i napredovanju BiH bit će razmatrano u novembru ove godine i od njega će, između ostalog, ovisiti dinamika procesa liberalizacije viznog režima.

Posebno je ukazano na četiri oblasti kojima je potrebno posvetiti pažnju, a to su kontrola granica i pitanja ilegalne imigracije, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, poštivanje i razvoj demokracije i izdavanje dokumenata.

Ministar Alkalaj je predložio dolazak eksperata Evropske komisije u BiH početkom septembra ove godine, što je potpredsjednik Baro prihvatio u cilju zajedničkog razmatranja nacrta izvještaja, što bi do tada trebalo biti pripremljeno.

Predviđen je i sastanak ministra Alkalaja s generalnim direktorom Generalne direkcije Evropske komisije za proširenje Majklom Lijem (Michael Leigh).

Planirano je da Alkalaj razgovara i s potpredsjednikom Odbora za vanjsku politiku Evropskog parlamenta Majklom Galerom (Michael Gahler), a tema ovog susreta su aktivnosti BiH i pridobivanje podrške za realizaciju zadataka i obveza na putu ka punopravnom članstvu u EU, saopćeno je iz kabineta ministra Alkalaja.