Dnevni avaz: Osnivački samit Unije za Mediteran, na kojem se okupilo četrdesetak šefova država ili vlada zemalja članica EU i zemalja koje izlaze na Sredozemno more, među kojima je i predsjednik Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, otvoren je jučer popodne u Parizu.

Samitom zajednički predsjedavaju francuski predsjednik Nikolas Sarkozi (Nicolas Sarkozy) i njegov egipatski kolega Hosni Mubarak, prenose agencije.

Unija za Mediteran, kako je najavio predsjednik Sarkozi, počivat će na saradnji u konkretnim projektima u više područja, poput ekološke zaštite, solarne energije i civilne zaštite, osiguranja pitke vode, pomorskih i cestovnih komunikacija.

Inače, Sarkozi je Mediteranskom unijom želio zamijeniti postojeći Barcelonski proces, pokrenut 1995. godine kao politički forum za saradnju s mediteranskim zemljama. Na kraju je morao pristati na kompromis, pa će biti uključene sve zemlje članice, a Barcelonski proces neće biti ugašen, nego se Unija za Mediteran smatra nadogradnjom toga procesa.

Osnivačkom samitu Unije za Mediteran prethodio je u nedjelju prijepodne u Parizu susret ministara vanjskih poslova zemalja učesnica, na kojem je učestvovao ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj. Sastankom je predsjedavao ministar vanjskih poslova Francuske Bernar Kušner (Bernard Kouchner), koji je objavio da su prihvaćene kandidature za punopravno članstvo Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Hrvatske i Kneževine Monaka u Barcelona procesu: Unija za Mediteran.