Nezavisne novine: SARAJEVO – Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi danas u nastavku sjednice, koja je prekinuta 9. jula, da imenuje tri ombudsmana BiH.

Komisija Parlamentarne skupštine BiH za imenovanje ombudsmana BiH sredinom juna sačinila je konačnu listu kandidata iz reda srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda te ostalih. Delegat u Domu naroda Dušanka Majkić, koja je učestvovala u radu Komisije za izbor ombudsmana, objasnila je da se ombudsmani biraju iz reda tri konstitutivna naroda, što znači da neki od konstitutivnih naroda treba da se odrekne svog mjesta kako bi za ombudsmana bio izabran neko iz reda ostalih. Majkićeva je ocijenila da je izbor kandidata za ombudsmane bio najtransparentniji do sada.

"U proces izbora bili su uključeni i predstavnici OEBSa, OHRa i nevladinog sektora koji su ravnopravno s članovima Komisije učestvovali u postavljanju pitanja i bodovanju kandidata", istakla je Majkićeva.

Prva na listi kandidata iz srpskog naroda je Rada Kafedžić, medu predstavnicima Hrvata Branka Raguž, ranglistu bošnjačkih kandidata predvodi Jasminka Džumhur, a na listi kandidata iz reda ostalih je Vera Jovanović.