Nezavisne novine: BANJALUKA – Republika Srpska je politički i ekonomski potpuno stabilna i okrenuta je svom ekonomskom razvoju i privlačenju stranih investicija, kazao je juče Milorad Dodik, premijer RS, tokom susreta s parlamentarnom delegacijom Francuske, koju je predvodio poslanik Fransoa Lami.

Dodik je kazao da je Vlada RS potpuno opredijeljena za realizaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te naveo da je, pri Kabinetu predsjednika Vlade, formirana Jedinica za koordinaciju i evropske integracije, koja će se isključivo baviti ovim poslom.

On je istakao potrebu unapredivanja privredne saradnje s Francuskom i pozvao francuske investitore da ulažu u Republici Srpskoj.

Poslanik Narodne skupštine Francuske Fransoa Lami je rekao da Francuska podržava dalji razvoj BiH i da je spremna da joj pruži svu raspoloživu pomoć na njenom putu ka EU. Fransoa Lami juče je razgovarao i sa Igorom Radojičićem, predsjednikom Narodne skupštine RS.

"Evropski put BiH biće komplikovan, kao što je bio i za druge zemlje. Referendum u Irskoj je neke stvari zakomplikovao, ali mislim da idemo u dobrom pravcu. Poslanici francuskog parlamenta radiće na tome da Francuska bude prisutnija u BiH, da bude njen partner i prijatelj i da se više angažuje na njenom ulasku u EU", naglasio je Lami, ocjenjujući da je BiH uznapredovala na putu ka EU.

Radojičić je rekao da je na sastanku sa delegacijom francuskog parlamenta bilo riječi i o ustavnim promjenama u BiH.

"Razgovorom i sporazumom domaćih faktora mogu se mijenjati ustavne norme, a realno je očekivati da će se Dejtonski mirovni sporazum nadograditi", kazao je Radojičić.