Независне новине: БАЊАЛУКА – Република Српска је политички и економски потпуно стабилна и окренута је свом економском развоју и привлачењу страних инвестиција, казао је јуче Милорад Додик, премијер РС, током сусрета с парламентарном делегацијом Француске, коју је предводио посланик Франсоа Лами.

Додик је казао да је Влада РС потпуно опредијељена за реализацију Споразума о стабилизацији и придруживању, те навео да је, при Кабинету предсједника Владе, формирана Јединица за координацију и европске интеграције, која ће се искључиво бавити овим послом.

Он је истакао потребу унапређивања привредне сарадње с Француском и позвао француске инвеститоре да улажу у Републици Српској.

Посланик Народне скупштине Француске Франсоа Лами је рекао да Француска подржава даљи развој БиХ и да је спремна да јој пружи сву расположиву помоћ на њеном путу ка ЕУ. Франсоа Лами јуче је разговарао и са Игором Радојичићем, предсједником Народне скупштине РС.

"Европски пут БиХ биће компликован, као што је био и за друге земље. Референдум у Ирској је неке ствари закомпликовао, али мислим да идемо у добром правцу. Посланици француског парламента радиће на томе да Француска буде присутнија у БиХ, да буде њен партнер и пријатељ и да се више ангажује на њеном уласку у ЕУ", нагласио је Лами, оцјењујући да је БиХ узнапредовала на путу ка ЕУ.

Радојичић је рекао да је на састанку са делегацијом француског парламента било ријечи и о уставним промјенама у БиХ.

"Разговором и споразумом домаћих фактора могу се мијењати уставне норме, а реално је очекивати да ће се Дејтонски мировни споразум надоградити", казао је Радојичић.