Nezavisne novine: SARAJEVO – Predstavnici SDA, HDZ BiH, Stranke za BiH i HDZ 1990 jučer su jednoglasno odbacili ideju poslanika u Evropskom parlamentu Doris Pak o ukidanju kantona u FBiH.

Pakova je izjavila kako bi trebalo ukinuti kantone u FBiH, čime bi bilo izjednačeno unutrašnje uređenje oba entiteta i postojala bi samo tri nivoa vlasti u zemlji.

"To je neprihvatljivo rješenje kojim bi se samo cementiralo dvoentitetsko uređenje zemlje, koje je potpuno nepovoljno za Hrvate u BiH. Potrebno je da žurno uđemo u proces ustavnog preustroja u cijeloj zemlji, a ne samo jednom njenom dijelu. Ne možemo podržati ovakva parcijalna rješenja, nego pozivamo sve da 2009. godinu iskoristimo za usvajanje novog ustavnog uređenja zemlje", kazao je Mišo Relota, glasnogovornik HDZ BiH.

Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović, također, smatra kako se ustavne promjene u BiH ne mogu provoditi samo u jednom dijelu zemlje. Stav ove stranke je da je potrebno usvojiti novi ustav.

"Potrebno je promijeniti unutrašnje uređenje cijele zemlje, a ne samo u jednom njenom dijelu. Smatramo da je uređenje zemlje na principu regija, koje će biti određene na osnovu ekonomskih, komunikacijskih, privrednih i geografskih kriterija, jedino ispravno rješenje za unutrašnje uređenje BiH", rekao je Džaferović.

Azra Hadžiahmetović, potpredsjednica Stranke za BiH, ističe da je dobro što se ponovo aktuelizira potreba ustavnog preuređenja zemlje, ali naglašava da je nemoguće mijenjati unutrašnju strukturu samo jednog dijela zemlje.

"Moramo podrobnije proučiti konkretnu inicijativu poslanika Evropskog parlamenta, ali generalno smatramo da je neprihvatljivo bilo koje parcijalno rješenje u procesu ustavnog uređenja zemlje", rekao je Josip Merdžo, generalni tajnik HDZ 1990.

Vasić: Shvaćeno da je FBiH problem u BiH

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić izjavio je da su poslanik u Evropskom parlamentu Doris Pak i drugi zvaničnici međunarodne zajednice, nakon toliko godina nerealnih zahtjeva za ukidanjem RS, konačno shvatili da je problem u BiH Federacija BiH.

"Problem je u nefunkcionisanju FBiH, oko koje se, čekajući ukidanje RS i unitarizaciju BiH, niko nije ni trudio, želeći da se pokaže da ovakva BiH ne može da postoji", rekao je Vasić.

"RS se ne bavi ukidanjem kantona, već predlaže funkcionalnu BiH na dejtonskim principima s RS trajnom kategorijom, pa ko hoće, hoće, a ko neće, neće", dodao je Vasić.

Potpredsjednik PDP-a Slobodan Nagradić izjavio je da niko u RS nema potrebe da se "petlja" u odnose u FBiH.

"Ona treba da bude uređena onako kako se dogovore Hrvati i Bošnjaci, koji su je svojevremeno i uspostavili potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma", istakao je Nagradić.