Независне новине: САРАЈЕВО – Представници СДА, ХДЗ БиХ, Странке за БиХ и ХДЗ 1990 јучер су једногласно одбацили идеју посланика у Европском парламенту Дорис Пак о укидању кантона у ФБиХ.

Пакова је изјавила како би требало укинути кантоне у ФБиХ, чиме би било изједначено унутрашње уређење оба ентитета и постојала би само три нивоа власти у земљи.

"То је неприхватљиво рјешење којим би се само цементирало двоентитетско уређење земље, које је потпуно неповољно за Хрвате у БиХ. Потребно је да журно уђемо у процес уставног преустроја у цијелој земљи, а не само једном њеном дијелу. Не можемо подржати оваква парцијална рјешења, него позивамо све да 2009. годину искористимо за усвајање новог уставног уређења земље", казао је Мишо Релота, гласноговорник ХДЗ БиХ.

Потпредсједник СДА Шефик Џаферовић, такођер, сматра како се уставне промјене у БиХ не могу проводити само у једном дијелу земље. Став ове странке је да је потребно усвојити нови устав.

"Потребно је промијенити унутрашње уређење цијеле земље, а не само у једном њеном дијелу. Сматрамо да је уређење земље на принципу регија, које ће бити одређене на основу економских, комуникацијских, привредних и географских критерија, једино исправно рјешење за унутрашње уређење БиХ", рекао је Џаферовић.

Азра Хаџиахметовић, потпредсједница Странке за БиХ, истиче да је добро што се поново актуелизира потреба уставног преуређења земље, али наглашава да је немогуће мијењати унутрашњу структуру само једног дијела земље.

"Морамо подробније проучити конкретну иницијативу посланика Европског парламента, али генерално сматрамо да је неприхватљиво било које парцијално рјешење у процесу уставног уређења земље", рекао је Јосип Мерџо, генерални тајник ХДЗ 1990.

Васић: Схваћено да је ФБиХ проблем у БиХ

Извршни секретар СНСД-а Рајко Васић изјавио је да су посланик у Европском парламенту Дорис Пак и други званичници међународне заједнице, након толико година нереалних захтјева за укидањем РС, коначно схватили да је проблем у БиХ Федерација БиХ.

"Проблем је у нефункционисању ФБиХ, око које се, чекајући укидање РС и унитаризацију БиХ, нико није ни трудио, желећи да се покаже да оваква БиХ не може да постоји", рекао је Васић.

"РС се не бави укидањем кантона, већ предлаже функционалну БиХ на дејтонским принципима с РС трајном категоријом, па ко хоће, хоће, а ко неће, неће", додао је Васић.

Потпредсједник ПДП-а Слободан Наградић изјавио је да нико у РС нема потребе да се "петља" у односе у ФБиХ.

"Она треба да буде уређена онако како се договоре Хрвати и Бошњаци, који су је својевремено и успоставили потписивањем Вашингтонског споразума", истакао је Наградић.