Dnevni avaz: Bosna i Hercegovina do kraja godine bi trebala podnijeti zahtjev za dobivanje statusa kandidata za ulazak u Evropsku uniju, iako još ne postoji formalna odluka za realizaciju ovog poteza – kaže na početku razgovora za "Dnevni avaz" Osman Topčagić, direktor Direkcije za evropske integracije (DEI).  

Procjena vlasti

Ističe da je još rano govoriti o tome kada će se BiH pridružiti EU, ali da je ranije definirano da u 2010. godini dobijemo kandidatski status.

Zahtjev za dobivanje tog statusa trebao bi značiti opredjeljenje naših vlasti i rezultat provođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), što podrazumijeva i osluškivanje razvoja situacije u EU – kaže Topčagić.

S druge strane, on nije želio komentirati najavu Srbije da će tražiti status kandidata za ulazak u EU, jer to je procjena vlasti u toj zemlji.

Dobar rezultat

Ne bih ništa govorio za Srbiju, oni imaju svoje ocjene. BiH u početnoj primjeni SAA gradi jedan dobar rezultat i osnovu za podnošenje zahtjeva za prijem u članstvo – naglasio je Topčagić.    

Prema njegovim riječima, rezultat potpisivanja SAA sa EU 1. jula dočekan je spremno te je BiH krenula u njegovu primjenu kako je i predviđeno. Dodao je kako se nada da će i ostali rezultati biti takvi i da će BiH moći podnijeti zahtjev za članstvo.

Formiranje jedinica za evropske integracije

Topčagić ističe da je na osnovu saglasnosti Vijeća ministara BiH usvojena sistematizacija koja predviđa zapošljavanje više od 100 ljudi u Direkciji za evropske integracije.

U skladu s tom sistematizacijom vršiti ćemo popunjavanje kadrom. Mislim da ćemo u prvoj fazi objaviti konkurs za popunjavanje 25 mjesta.

Također, Vijeće ministara na posljednjoj sjednici je usvojilo odluku o formiranju jedinica za evropske integracije u svim državnim institucijama, agencijama i drugim tijelima – navodi Topčagić.