Dnevni avaz: Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj prisustvovao je trećem "Croatia Summitu" u Dubrovniku, koji je ove godine okupio oko 40 šefova država ili vlada i visokih dužnosnika Evrope, SAD i Kanade, kao i predstavnike NATO-a, EU i nevladinog sektora. Kako saznajemo, fokus ovogodišnjeg skupa bilo je aktuelna politička situacija proširenje EU i NATO-a nakon irskog "ne".

 U izjavi za "Dnevni avaz", ministar Alkalaj kazao je da je učestvovao na jučerašnjoj panel diskusiji, gdje je rezimirao rezultate BiH na euroatlantskim integracijama.

Spomenuo sam šta je BiH uradila i šta planira uraditi nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), kao i o budućim koracima nakon dobivanja Intenziviranog dijaloga na samitu NATO-a u Bukureštu. Osvrnuo sam se i na mapu puta za liberalizaciju viznog režima i predstojećim dogovorima naših eksperata s Evropskom komisijom u Briselu 8. jula kaže Alkalaj.

Dodaje da je razgovarao i s predstavnicima SAD, Ukrajine, Albanije, Hrvatske i Crne Gore. Svi su zadovoljni progresom BiH, cijene napredak koji je postignut u našoj zemlji i nadaju se da će BiH istom dinamikom i pozitivnom energijom nastaviti koračati euroatlantskim putem. Ovo je bila izvanredna prilika da BiH predstavi napore koje ulaže u reformske procese i da dobije daljnju podršku svih zemalja članica EU i NATO-a ističe Alkalaj.

Posljedice irskog "ne"

Na konferenciji su, kako naglašava Alkalaj, posebno razmatrane nove aktivnosti nakon irskog "ne".

U izlaganjima predstavnika EU bilo je spomena da bi se pitanje irskog odbijanja Lisabonskog sporazuma moglo riješiti za godinu, kada bi se u toj zemlji mogao očekivati novi referendum. Prije toga bit će potrebno dobro izanalizirati razloge neuspjeha referenduma te nastaviti proces ratifikacije tog dokumenta u zemljama koje to nisu učinile. Do sada je ratifikaciju Lisabonskog sporazuma završilo 19 od ukupno 27 zemalja EU – kaže Alkalaj.