Дневни аваз: Министар вањских послова Босне и Херцеговине Свен Алкалај присуствовао је трећем "Croatia Summit" у Дубровнику, који је ове године окупио око 40 шефова држава или влада и високих дужносника Европе, САД и Канаде, као и представнике НАТО-а, ЕУ и невладиног сектора. Како сазнајемо, фокус овогодишњег скупа било је актуелна политичка ситуација проширење ЕУ и НАТО-а након ирског "не".

У изјави за "Дневни аваз", министар Алкалај казао је да је учествовао на јучерашњој панел дискусији, гдје је резимирао резултате БиХ на еуроатлантским интеграцијама.

Споменуо сам шта је БиХ урадила и шта планира урадити након потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању (SAA), као и о будућим корацима након добивања Интензивираног дијалога на самиту НАТО-а у Букурешту. Осврнуо сам се и на мапу пута за либерализацију визног режима и предстојећим договорима наших експерата с Европском комисијом у Бриселу 8. јула – каже Алкалај.

Додаје да је разговарао и с представницима САД, Украјине, Албаније, Хрватске и Црне Горе. Сви су задовољни прогресом БиХ, цијене напредак који је постигнут у нашој земљи и надају се да ће БиХ истом динамиком и позитивном енергијом наставити корачати еуроатлантским путем. Ово је била изванредна прилика да БиХ представи напоре које улаже у реформске процесе и да добије даљњу подршку свих земаља чланица ЕУ и НАТО-а – истиче Алкалај.

Посљедице ирског "не"

На конференцији су, како наглашава Алкалај, посебно разматране нове активности након ирског "не".

У излагањима представника ЕУ било је спомена да би се питање ирског одбијања Лисабонског споразума могло ријешити за годину, када би се у тој земљи могао очекивати нови референдум. Прије тога бит ће потребно добро изанализирати разлоге неуспјеха референдума те наставити процес ратификације тог документа у земљама које то нису учиниле. До сада је ратификацију Лисабонског споразума завршило 19 од укупно 27 земаља ЕУ – каже Алкалај.