Nezavisne novine: SARAJEVO – BiH će ulaskom u Mediteransku uniju dobiti snažnu političku promociju, mada građani u početku neće osjetiti direktnu korist od članstva u ovoj regionalnoj organizaciji, potvrdila je Ana Trišić-Babić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH.

Predsjednici država zemalja Mediteranske regije naredne sedmice će u Parizu na samitu, čiji je domaćin francuski predsjednik Nikolas Sarkozi, razgovarati o zajedničkim projektima i ciljevima Unije, koja okuplja mediteranske zemlje, među kojima je i BiH.

"Mi smo dio Mediterana i prirodno je da pristupamo uniji koja okuplja ove zemlje. To će pomoći u našoj snažnoj političkoj afirmaciji u regionu, ali i u pogledu naših aspiracija za punopravno članstvo u EU. Ideja o Mediteranskoj uniji začeta je u Barseloni prije nekoliko godina, ali danas je Francuska promovira kao svoj vrlo važan spoljnopolitički cilj", kazala je Trišić-Babićeva.

Pojasnila je kako građani BiH u početku neće osjetiti direktnu korist članstva u Mediteranskoj uniji, ali da će se to vremenom promijeniti s prerastanjem Unije u snažnu regionalnu organizaciju.

Mariz Bernio, ambasadorica Francuske u BiH, naglašava da će predsjednici zemalja koje imaju izlaz na Sredozemno more 13. jula u Parizu usvojiti zajedničku političku delegaciju s ciljevima Unije.

"Osim snažnog regionalnog povezivanja zemalja Mediterana, cilj je realizacija zajedničkih projekata koji se odnose na okoliš, energiju i drugo. Zajedničkim nastupom zemlje će lakše dolaziti i do sredstava iz fondova EU, što je jako važno", kazala je Meriz Bernio, napominjući da se francuski predsjednik snažno zalaže za jačanje ove unije.