Независне новине: САРАЈЕВО – БиХ ће уласком у Медитеранску унију добити снажну политичку промоцију, мада грађани у почетку неће осјетити директну корист од чланства у овој регионалној организацији, потврдила је Ана Тришић-Бабић, замјеник министра вањских послова БиХ.

Предсједници држава земаља Медитеранске регије наредне седмице ће у Паризу на самиту, чији је домаћин француски предсједник Николас Саркози, разговарати о заједничким пројектима и циљевима Уније, која окупља медитеранске земље, међу којима је и БиХ.

"Ми смо дио Медитерана и природно је да приступамо унији која окупља ове земље. То ће помоћи у нашој снажној политичкој афирмацији у региону, али и у погледу наших аспирација за пуноправно чланство у ЕУ. Идеја о Медитеранској унији зачета је у Барселони прије неколико година, али данас је Француска промовира као свој врло важан спољнополитички циљ", казала је Тришић-Бабићева.

Појаснила је како грађани БиХ у почетку неће осјетити директну корист чланства у Медитеранској унији, али да ће се то временом промијенити с прерастањем Уније у снажну регионалну организацију.

Мариз Бернио, амбасадорица Француске у БиХ, наглашава да ће предсједници земаља које имају излаз на Средоземно море 13. јула у Паризу усвојити заједничку политичку делегацију с циљевима Уније.

"Осим снажног регионалног повезивања земаља Медитерана, циљ је реализација заједничких пројеката који се односе на околиш, енергију и друго. Заједничким наступом земље ће лакше долазити и до средстава из фондова ЕУ, што је јако важно", казала је Мериз Бернио, напомињући да се француски предсједник снажно залаже за јачање ове уније.