Nezavisne novine: SARAJEVO – Predsjedništvo BiH juče je imenovalo Osmana Topčagića za ambasadora u Misiji BiH pri EU u Briselu, dok je dosadašnji ambasador BiH u Austriji Tomislav Limov imenovan za ambasadora u Njemačkoj, saopšteno je nakon sjednice Predsjedništva.

Topčagić u Brisel ide sa mjesta direktora Direkcije za evropske integracije, a dosadašnji šef Misije pri EU Jadranka Negodić imenovana je za ambasadora u Velikoj Britaniji.

Predsjedništvo je juče razriješilo dužnosti Midhata Haračića, dosadašnjeg ambasadora u Italiji, a na ovu poziciju imenovalo Branka Kesića, dok je Haris Hrle imenovan za ambasadora u Austriji.

Kako je saopšteno iz Predsjedništva, Enver Halilović razriješen je dužnosti ambasadora u Ruskoj Federaciji, Milutin Vasiljević razriješen je dužnosti ambasadora u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok je na njegovo mjesto imenovan Radomir Kosić.

"Predsjedništvo BiH donijelo je odluku o učešću na 1. samitu šefova država i vlada Mediteranske unije, koji će biti održan u Parizu 13. jula. Državnu delegaciju će predvoditi predsjedavajući Predsjedništva Haris Silajdžić", saopšteno je nakon sjednice.

Kolektivni šef države juče je donio odluku o produženju mandata majoru Ibri Alispahiću, bh. oficiru za vezu sa komandom multinacionalnih snaga u Iraku od 10. jula do 20. oktobra 2008. godine.

Predsjedništvo je za narednu sjednicu odgodilo razmatranje izvještaja o učešću pripadnika Oružanih snaga, policijskih i državnih službenika BiH u operacijama podrške miru, kao i izvještaje o izvršenju budžeta institucija BiH za prošlu i prva tri mjeseca ove godine.

"Razlozi odgode razmatranja izvještaja su nedolazak ministra vanjskih poslova Svena Alkalaja i ministra finansija i trezora Dragana Vrankića, kao izvjestilaca za ove tačke", saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Umjesto pres-konferencija sve češća saopštenja

Nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva BiH emitovano je saopštenje za medije, što je sve češća praksa u ovoj instituciji.

Damir Arnaut, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva Harisa Silajdžića, kazao je da odluku o tome da li će biti konferencija za novinare ili saopštenje donosi član Predsjedništva koji je na redu da bude izvjestilac. Juče je to bio Željko Komšić, a u Službi za informisanje su kazali da je zbog njegovih obaveza odlučeno da se uputi saopštenje. Konferencije za novinare najčešće budu održane kada je izvjestilac član Predsjedništva Nebojša Radmanović.