Независне новине: САРАЈЕВО – Предсједништво БиХ јуче је именовало Османа Топчагића за амбасадора у Мисији БиХ при ЕУ у Бриселу, док је досадашњи амбасадор БиХ у Аустрији Томислав Лимов именован за амбасадора у Њемачкој, саопштено је након сједнице Предсједништва.

Топчагић у Брисел иде са мјеста директора Дирекције за европске интеграције, а досадашњи шеф Мисије при ЕУ Јадранка Негодић именована је за амбасадора у Великој Британији.

Предсједништво је јуче разријешило дужности Мидхата Харачића, досадашњег амбасадора у Италији, а на ову позицију именовало Бранка Кесића, док је Харис Хрле именован за амбасадора у Аустрији.

Како је саопштено из Предсједништва, Енвер Халиловић разријешен је дужности амбасадора у Руској Федерацији, Милутин Васиљевић разријешен је дужности амбасадора у Уједињеним Арапским Емиратима, док је на његово мјесто именован Радомир Косић.

"Предсједништво БиХ донијело је одлуку о учешћу на 1. самиту шефова држава и влада Медитеранске уније, који ће бити одржан у Паризу 13. јула. Државну делегацију ће предводити предсједавајући Предсједништва Харис Силајџић", саопштено је након сједнице.

Колективни шеф државе јуче је донио одлуку о продужењу мандата мајору Ибри Алиспахићу, бх. официру за везу са командом мултинационалних снага у Ираку од 10. јула до 20. октобра 2008. године.

Предсједништво је за наредну сједницу одгодило разматрање извјештаја о учешћу припадника Оружаних снага, полицијских и државних службеника БиХ у операцијама подршке миру, као и извјештаје о извршењу буџета институција БиХ за прошлу и прва три мјесеца ове године.

"Разлози одгоде разматрања извјештаја су недолазак министра вањских послова Свена Алкалаја и министра финансија и трезора Драгана Вранкића, као извјестилаца за ове тачке", саопштено је из Предсједништва БиХ.

Умјесто прес-конференција све чешћа саопштења

Након јучерашње сједнице Предсједништва БиХ емитовано је саопштење за медије, што је све чешћа пракса у овој институцији.

Дамир Арнаут, савјетник предсједавајућег Предсједништва Хариса Силајџића, казао је да одлуку о томе да ли ће бити конференција за новинаре или саопштење доноси члан Предсједништва који је на реду да буде извјестилац. Јуче је то био Жељко Комшић, а у Служби за информисање су казали да је због његових обавеза одлучено да се упути саопштење. Конференције за новинаре најчешће буду одржане када је извјестилац члан Предсједништва Небојша Радмановић.