Dnevni avaz: Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH usvojio je Pravilnik o raspodjeli novca s jedinstvenog računa BiH, koji će dugoročno riješiti problem koji je dvije godine rješavan privremenim dogovorima entiteta.

Ovo su jučer na konferenciji za novinare saopćili predsjednik UO Piter Nikol (Peter Nicholl) i ministar finansija BiH Dragan Vrankić. Vrankić će, saopćeno je jučer preuzeti Nikolovu poziciju, kojem u ponedjeljak ističe mandat.

Veliki korak

Sjednica je održana prekjučer u Sarajevu, a jučer je potvrđena informacija našeg lista objavljena u srijedu da su svi članovi UO bili blizu dogovora i na kraju ga postigli. Nikol  je taj potez ocijenio krupnim korakom i najvećim uspjehom tokom svog dugogodišnjeg mandata u Upravnom odboru.

Usvojeno rješenje takvo je da se zakonom ne mora mijenjati, a svima je prihvatljivo. Novac će i dalje biti dijeljen prema mjestu krajnje potrošnje, ali su sad uspostavljeni mehanizmi kojima će se vršiti dodatni proračuni i prilagođivanja kako bi raspodjela što više odgovarala stvarnoj potrošnji – rekao je Nikol.

Dogovoreno je da će koeficijenti za entitete biti određivani kvartalno na osnovu prosjeka krajnje potrošnje za prethodna tri mjeseca. Uz to, dvaput godišnje, u januaru i julu, radit će se poravnanje među entitetima, a onda konačno poravnanje nakon vanjske revizije.

Svaka tri mjeseca članovi će trebati verificirati nove koeficijente, a ako se javi neslaganje, raspodjela neće biti blokirana, kao do sada, nego će biti nastavljena, a ti pregovori onda će se rješavati poravnanjima – rekao je Nikol i dodao da primjena novog sistema počinje 1. jula.

Važna pitanja

Donesena je i odluka kojom se osniva jedinica za praćenje podataka o krajnjoj potrošnji zbog prigovora na vrijednost podataka iz prijava PDV-a.

Vrankić je izrazio zadovoljstvo postizanjem dogovora i dodao da će se UO sada moći baviti važnijim pitanjima od raspodjele prikupljenog novca.

Sve veća potrošnja u RS

Nikol je istakao da su izračunati koeficijenti prema kojima će novac biti dijeljen u julu, augustu  i septembru.

Federacija BiH dobit će 64, 39 posto, RS 32,06, a Brčko 3,55 posto na osnovu odluke OHR-a. Izvjesno je da sve ovo vrijeme postoji blagi rast potrošnje u RS, a time i koeficijent, odnosno novca za taj entitet – rekao je Nikol.