Nezavisne novine: SARAJEVO – BiH je posljednjih mjeseci napravila značajan napredak, ali do ukidanja OHR-a preostalo je još mnogo posla, izjavio je jučer visoki predstavnik Miroslav Lajčak, uoči početka sastanka Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC) s bh. političkim liderima.

"Postignut je značajan napredak u BiH, ali preostaje još mnogo posla prije nego što bude donesena odluka o transformaciji OHR-a u ured specijalnog predstavnika EU. Upravni odbor PIC-a analizirat će napredak u pet uslova i dva prioriteta koji su postavljeni kao ključ za gašenje OHR-a", rekao je Lajčak.

Lideri vladajućih političkih stranaka uoči sinoćnog sastanaka imali su, očekivano, potpuno suprotne stavove o gašenju OHR-a. HDZ 1990 smatra kako prije ukidanje OHR-a mora biti završena ustavna reforma.

"Međunarodna zajednica ne može reći da je ustavna reforma unutrašnja stvar BiH, jer znamo u kojim je okolnostima potpisan Dejtonski sporazum. Ustavna reforma je zajednička obaveza domaćih vlasti i međunarodne zajednice", kazao je Martin Raguž, zamjenik predsjednika HDZ 1990.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović također je naglasio potrebu hitne promjene ustavne strukture zemlje.

"Kad god razgovaramo o nekim reformama, uvijek se vratimo na pitanje lošeg ustavnog uređenja", istakao je Čović.

Predstavnici SDA i Stranke za BiH smatraju da Dejtonski sporazum, posebice njegovi aneksi koji se odnose na povratak izbjeglica i snažne državne institucije, nisu provedeni.

"Zbog toga OHR ne može otići dok Dejtonski sporazum u cjelosti ne bude implementiran", složili su se Haris Silajdžić i Adil Osmanović, predsjednik Stranke za BiH, odnosno potpredsjednik SDA.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik sa druge pak smatra kako je BiH ostvarila potrebni napredak u ključnim oblastima.

"Očekujem da konačno utvrdimo plan gašenja OHR-a, jer je evidentan napredak u ispunjavanju postavljenih uslova i prioriteta", kazao je Dodik.

Pet ključnih prioriteta za gašenje OHR-a

U februaru ove godine PIC je raspodjelu državne, vojne imovine, provedbu odluke o statusu Brčkog, fiskalnu stabilnost i učvršćivanje vladavine prava postavio kao pet ključnih prioriteta, od čijeg ispunjenja zavisi gašenje OHR-a. Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU i povoljna ocjena PIC-a, koja će se zasnivati na punom poštivanju Dejtonskog sporazuma, dva su uslova za transformaciju OHR-a u ured specijalnog predstavnika EU.