Nezavisne novine: SARAJEVO – Nakon nove potvrde da je Federacija finansijski u teškom stanju jer na računu ima svega oko 400 KM, jedni misle da je kriva Vlada jer kupuje socijalni mir, a drugi pak da ministar u svojim izjavama pretjeruje.

"Vlada FBiH isplaćuje naknade bez ikakve vizije i strategije i time kupuje socijalni mir. Stanje na računu FBiH je logična posljedica takvog rada Vlade", kaže Nermin Nikšić, šef Kluba zastupnika SDP-a u Parlamentu FBiH.

"Nezavisne" su u nekoliko navrata objavile tekstove u kojima Bevanda upozorava da Federaciji prijeti bankrot. Sarajevski mediji juče su objavili da na računu FBiH ima svega oko 400 KM, što Bevanda nije htio zvanično da potvrdi.

Državni službenici i zastupnici u Parlamentu FBiH pak tvrde da čekaju plate za maj. Predsjednik parlamentarnog Odbora za finansijsku politiku Omer Vatrić ne zna da li je primio platu ili nije, ali smatra da nije vrijeme za uzbunu.

"Naravno da ne treba zanemariti upozorenja ministra finansija, koji je najodgovorniji za izvršenje budžeta, ali možda je on prije te izjave izdao nalog za isplatu 10 miliona KM ili ko zna koliko. Mislim da bi panika bila da nema priliva sredstava, a ovako je teško donositi zaključke bez ukupnog izvršenja budžeta", kaže Vatrić.

Mate Franjičević iz HDZ-a BiH kaže da ne zna ništa o stanju na računu FBiH, ali on nije primio platu i zna da postoje problemi.

"Nemam neku ideju zašto smo došli u ovakvu situaciju, osim da ponovim ono što često govorim, a to je da su zakoni neodgovorno i predlagani i usvajani, iako su sve pretpostavke prijetile da ćemo doći u ovakvu situaciju", rekao je Franjičević i dodao da nema ideju kako izaći iz ove situacije, osim "racionalnijim ponašanjem".

Ministar Bevanda juče nije odgovarao na naše pozive.