Независне новине: САРАЈЕВО – Након нове потврде да је Федерација финансијски у тешком стању јер на рачуну има свега око 400 КМ, једни мисле да је крива Влада јер купује социјални мир, а други пак да министар у својим изјавама претјерује.

"Влада ФБиХ исплаћује накнаде без икакве визије и стратегије и тиме купује социјални мир. Стање на рачуну ФБиХ је логична посљедица таквог рада Владе", каже Нермин Никшић, шеф Клуба заступника СДП-а у Парламенту ФБиХ.

"Независне" су у неколико наврата објавиле текстове у којима Беванда упозорава да Федерацији пријети банкрот.

Сарајевски медији јуче су објавили да на рачуну ФБиХ има свега око 400 КМ, што Беванда није хтио званично да потврди.

Државни службеници и заступници у Парламенту ФБиХ пак тврде да чекају плате за мај. Предсједник парламентарног Одбора за финансијску политику Омер Ватрић не зна да ли је примио плату или није, али сматра да није вријеме за узбуну."Наравно да не треба занемарити упозорења министра финансија, који је најодговорнији за извршење буџета, али можда је он прије те изјаве издао налог за исплату 10 милиона КМ или ко зна колико. Мислим да би паника била да нема прилива средстава, а овако је тешко доносити закључке без укупног извршења буџета", каже Ватрић.

Мате Фрањичевић из ХДЗ-а БиХ каже да не зна ништа о стању на рачуну ФБиХ, али он није примио плату и зна да постоје проблеми.

"Немам неку идеју зашто смо дошли у овакву ситуацију, осим да поновим оно што често говорим, а то је да су закони неодговорно и предлагани и усвајани, иако су све претпоставке пријетиле да ћемо доћи у овакву ситуацију", рекао је Фрањичевић и додао да нема идеју како изаћи из ове ситуације, осим "рационалнијим понашањем".

Министар Беванда јуче није одговарао на наше позиве.