Dnevni avaz: Budžet većeg entiteta potpuno je prazan, saznaje "Dnevni avaz" u Federalnom ministarstvu finansija. Nakon što su, naime, isplaćene plaće i ostale prinadležnosti za uposlene, jučer ujutro na računima budžeta Federacije BiH u poslovnim bankama bile su svega 434 marke.

To je epilog višemjesečnih upozorenja zamjenika premijera FBiH i ministra finansija Vjekoslava Bevande, koji je na sjednicama Vlade, Parlamenta i u nizu javnih istupa isticao da su izdvajanja, prvenstveno za niz socijalnih kategorija, neodrživa.

Bevanda jučer nije zvanično želio komentirati dešavanja s budžetom FBiH, a o cjelokupnoj situaciji izvijestio je, na Kolegiju Vlade FBiH, premijera Nedžada Brankovića i zamjenika premijera Gavrila Grahovca.

Prema svemu sudeći, Ministarstvo finansija opet će zatražiti da se usvoji odluka prema kojoj će se iz budžeta vršiti samo prioritetne isplate u skladu sa Zakonom o izvršenju budžeta. To znači da će prvo na isplatu ići rate stranih kredita, potom invalidnine, transferi za izbjeglice i tek na kraju plaće uposlenih. Sve ostale isplate do daljnjeg bi bile blokirane.