Dnevni avaz: Nekadašnja zgrada Izvršnog vijeća RBiH, a današnja Grčko-bh. prijateljstva u Sarajevu, tone, a posljedica toga su pukotine u betonskim pločama koje su vidljive na nižim spratovima, dok se manje pukotine mogu naći i u ostatku zgrade, tvrde brojni uposlenici iz Zgrade institucija BiH.

Teška fasada

Mnogi i ne skrivaju bojazan od najave da bi već ove sedmice trebalo početi useljavanje u tu zgradu. Naši sagovornici tvrde da je zgrada preopterećena s obzirom na to da nije projektirana da može nositi tešku fasadu kakvu danas ima. Uprkos tvrdnjama da se već pišu izvještaji o pukotinama u netom renoviranoj zgradi, Samir Agić, pomoćnik državnog ministra sigurnosti za civilnu zaštitu, kazao nam je da ne zna za te izvještaje niti da se trebaju raditi. No, priča o problemima u novoj zgradi nije mu nepoznanica.

Dobio sam prostorije u suterenu koje treba spremiti. Iskreno govoreći, vidio sam jednu ploču da je pukla. No, ne vjerujem da bi inžinjeri i kuće koje su izvodile radove sebi dozvolili da bude ugrožena sigurnost zgrade i uposlenika – kaže Agić. S druge strane, Ismet Suljendić, savjetnik nacionalnog koordinatora HIPERB-a BiH, koji je sve vrijeme bio uključen u renoviranje zgrade, navode o pukotinama nazvao je izmišljotinama, dodajući da uposleni iz institucija ne mogu pričati šta je u zgradi u koju nisu ni ušli.

Građevinski institut

Građevinski institut i ime komisije koje su izdale dozvole o upotrebi valjda se bolje razumiju u statiku zgrade od uposlenika Vijeća ministara  koji će dobiti kancelarije u zgradi. No, mi smo već raspravljali o sličnim dezinformacijama. Ranije je bilo priča da je namještaj težak i da nova zgrada neće izdržati. Za takve dezinformacije nekada se išlo i u zatvor – poručio je Suljendić.

No, potom je sam dodao da na mjestima gdje su  tzv. plivajuće ploče u zgradi ima pukotina, kao i na nekim dijelovima gdje su stiropor ili drugi lakši materijali, "što je sasvim normalno za prve godine korištenja objekta". No, tvrdi Suljendić, "sve to ne ugrožava sigurnost zgrade".

Ove sedmice, u renoviranu zgradu uselit će se uposlenici sedam od devet državnih ministarstava, jer ministarstva vanjskih poslova i odbrane svakako imaju svoje prostorije.

Garancioni rok

Renovirana zgrada bila je spremna za upotrebu 24. jula  prošle godine. Garancioni rok od godinu istječe u julu, iako ona još nije ni useljena, i to mnogi smatraju najvećom greškom. Naime sve popravke koje budu uočene s početkom korištenja zgrade bit će plaćene iz džepa bh. građana, odnosno budžeta BiH, a ne kompanija koje  su odredile jednogodišnju garanciju na sve što je ugrađeno u ovom objektu.