Дневни аваз: Некадашња зграда Извршног вијећа РБиХ, а данашња Грчко-бх. пријатељства у Сарајеву, тоне, а посљедица тога су пукотине у бетонским плочама које су видљиве на нижим спратовима, док се мање пукотине могу наћи и у остатку зграде, тврде бројни упосленици из Зграде институција БиХ.

Тешка фасада

Многи и не скривају бојазан од најаве да би већ ове седмице требало почети усељавање у ту зграду. Наши саговорници тврде да је зграда преоптерећена с обзиром на то да није пројектирана да може носити тешку фасаду какву данас има. Упркос тврдњама да се већ пишу извјештаји о пукотинама у нетом реновираној згради, Самир Агић, помоћник државног министра сигурности за цивилну заштиту, казао нам је да не зна за те извјештаје нити да се требају радити. Но, прича о проблемима у новој згради није му непознаница.

Добио сам просторије у сутерену које треба спремити. Искрено говорећи, видио сам једну плочу да је пукла. Но, не вјерујем да би инжињери и куће које су изводиле радове себи дозволили да буде угрожена сигурност зграде и упосленика – каже Агић. С друге стране, Исмет Суљендић, савјетник националног координатора ХИПЕРБ-а БиХ, који је све вријеме био укључен у реновирање зграде, наводе о пукотинама назвао је измишљотинама, додајући да упослени из институција не могу причати шта је у згради у коју нису ни ушли.

Грађевински институт

Грађевински институт и име комисије које су издале дозволе о употреби ваљда се боље разумију у статику зграде од упосленика Вијећа министара који ће добити канцеларије у згради. Но, ми смо већ расправљали о сличним дезинформацијама. Раније је било прича да је намјештај тежак и да нова зграда неће издржати. За такве дезинформације некада се ишло и у затвор – поручио је Суљендић.

Но, потом је сам додао да на мјестима гдје су тзв. пливајуће плоче у згради има пукотина, као и на неким дијеловима гдје су стиропор или други лакши материјали, "што је сасвим нормално за прве године кориштења објекта".

Но, тврди Суљендић, "све то не угрожава сигурност зграде".Ове седмице, у реновирану зграду уселит ће се упосленици седам од девет државних министарстава, јер министарства вањских послова и одбране свакако имају своје просторије.

Гаранциони рок

Реновирана зграда била је спремна за употребу 24. јула прошле године. Гаранциони рок од годину истјече у јулу, иако она још није ни усељена, и то многи сматрају највећом грешком. Наиме све поправке које буду уочене с почетком кориштења зграде бит ће плаћене из џепа бх. грађана, односно буџета БиХ, а не компанија које су одредиле једногодишњу гаранцију на све што је уграђено у овом објекту.