Ministar uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srpske Zoran Lipovac i pomoćnik ministra Milanka Šopin boravili su u studijskoj posjeti Londonu, vezanoj za organizaciju četvrtog kruga "Bikon šeme" u Bosni i Hercegovini, koja od 2009. godine finansijski i organizaciono prelazi na domaće institucije, navodi se u saopštenju Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske od 23.06.2008. godine.

"Kroz program "Bikon šeme" radimo na podizanju standarda opštinske uprave u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, a studijska posjeta Londonu pomoći će nam da preuzmemo znanja i iskustva Velike Britanije u implementaciji ovog programa", rekao je ministar uprave i lokalne samopurave u Vladi Republike Srpske Zoran Lipovac.

Program "Bikon šema" u Bosni i Hercegovini od iduće godine provodiće Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstvo pravde Federacije Bosne i Hercegovine i Distrikt Brčko, te Savezi opština i gradova Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Budžet za "Bikon šemu" u Bosni i Hercegovini za 2009. godinu iznosi 148.680 KM, od čega će ministarstva izdvojiti po 69.340 KM, a Distrikt Brčko 10.000 KM.

Šef misije OEBS, Daglas Dejvison, zahvalio se Ministarstvu uprave i lokalne samouprave na podršci i predanosti u provođenju "Bikon šeme" i izrazio zadovoljstvo što je postignut dogovor oko prenosa upravljanja i finansiranja "Bikon šeme" u Bosni i Hercegovini, sa međunarodnih na domaće institucije.

"Bikon status" do sada je dobilo 17 opština u Bosni i Hercegovini, iz oblasti unapređenja poljoprivredne proizvodnje, razvoja malih i srednjih preduzeća i informacionih tehnologija.

Delegacija Ministarstva uprave i lokalne samouprave u Londonu je boravila do 25. juna.