Nezavisne novine: BANJALUKA – Nijedan ministar Savjeta ministara BiH nije realizovao ni 30 odsto planiranih godišnjih aktivnosti, a najneefikasniji sa tek tri, odnosno četiri odsto realizacije su Božo Ljubić, ministar komunikacija i prometa, i Slobodan Puhalac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Ovo su juče, prilikom prezentacije rezultata monitoringa vlasti u BiH, naveli konsultanti "Centara civilnih inicijativa" (CCI).

"Najbolji stepen realizacije planiranih aktivnosti, za period od januara do aprila, i jedini preko 50 odsto efikasnosti, bilježi ministar pravde Bariša Čolak. Ministar civilnih poslova Sredoje Nović je realizovao 47 odsto programa za prvi kvartal i imao je najveći broj planiranih i realizovanih aktivnosti", kazao je Denis Telić, konsultant za monitoring rada Savjeta ministara BiH.

Ivica Ćavar, konsultant za monitoring rada Parlamentarne skupštine BiH, kazao je da je analiza rada ovog tijela pokazala da je Parlamentarna skupština BiH bila nedovoljno odgovorna i efikasna u svom radu.

"Nijedan od domova parlamenta za prva četiri mjeseca nije usvojio planove rada za tekuću godinu. Ovakvim ponašanjem se parlament legitimira kao krajnje neodgovoran i dodatno negativno utiče na ionako katastrofalan nivo svoje efikasnosti", rekao je Ćavar.

Željko Ninković, konsultant za monitoring rada Vlade i Narodne skupštine RS, kazao je da je NS RS realizovala samo 13 odsto zakona iz godišnjeg plana, što je čak manje i od izuzetno loše prošlogodišnje efikasnosti. Konstatovao je da je nastavljan i loš trend komuniciranja između poslanika opozicije i premijera Milorada Dodika. Komentarišući rad Vlade RS Ninković je istakao da je broj održanih sjednica na nivou prošlogodišnjeg, ali da je broj realizovanih tačaka porastao za 30 odsto po sjednici.