Независне новине: БАЊАЛУКА – Ниједан министар Савјета министара БиХ није реализовао ни 30 одсто планираних годишњих активности, а најнеефикаснији са тек три, односно четири одсто реализације су Божо Љубић, министар комуникација и промета, и Слободан Пухалац, министар спољне трговине и економских односа.

Ово су јуче, приликом презентације резултата мониторинга власти у БиХ, навели консултанти "Центара цивилних иницијатива" (ЦЦИ).

"Најбољи степен реализације планираних активности, за период од јануара до априла, и једини преко 50 одсто ефикасности, биљежи министар правде Бариша Чолак. Министар цивилних послова Средоје Новић је реализовао 47 одсто програма за први квартал и имао је највећи број планираних и реализованих активности", казао је Денис Телић, консултант за мониторинг рада Савјета министара БиХ.

Ивица Ћавар, консултант за мониторинг рада Парламентарне скупштине БиХ, казао је да је анализа рада овог тијела показала да је Парламентарна скупштина БиХ била недовољно одговорна и ефикасна у свом раду.

"Ниједан од домова парламента за прва четири мјесеца није усвојио планове рада за текућу годину. Оваквим понашањем се парламент легитимира као крајње неодговоран и додатно негативно утиче на ионако катастрофалан ниво своје ефикасности", рекао је Ћавар.

Жељко Нинковић, консултант за мониторинг рада Владе и Народне скупштине РС, казао је да је НС РС реализовала само 13 одсто закона из годишњег плана, што је чак мање и од изузетно лоше прошлогодишње ефикасности. Констатовао је да је настављан и лош тренд комуницирања између посланика опозиције и премијера Милорада Додика. Коментаришући рад Владе РС Нинковић је истакао да је број одржаних сједница на нивоу прошлогодишњег, али да је број реализованих тачака порастао за 30 одсто по сједници.