Nezavisne novine: BANJALUKA – Domaće vlasti ostvarile su veliki napredak na ispunjavanju uslova koje je pred njih postavila međunarodna zajednica, ali to još nije dovoljno za gašenje OHR-a, izjavio je juče u Banjaluci Miroslav Lajčak, visoki predstavnik, poslije razgovora s Miloradom Dodikom, premijerom RS.

Po povratku iz Luksemburga Lajčak je naglasio da je "juče bio dan za slavlje, a već danas je vrijeme za rad" i podsjetio da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju samo jedan od zacrtanih zadataka na putu do gašenja OHR-a u sadašnjem mandatu.

Savjet za sprovođenje mira (PIC) u februaru ove godine postavio je pred domaće vlasti pet ciljeva i dva uslova, među njima i potpisivanje SSP-a, kao uslov za transformaciju OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU.

Lajčak je istakao da bi do kraja ovog mjeseca, kad bi na sjednici PIC-a trebalo da se analizira do sada učinjeno, mogla biti ispunjena još dva postavljena uslova.

Dodik je precizirao da će ta dva uslova – izrada pravosudne strategije i dogovor o fiskalnom vijeću BiH biti realizovani veoma brzo. Strategija pravosuđa, rekao je, naći će se već na sutrašnjoj sjednici Vlade, dok bi dogovor o uspostavljanju fiskalnog vijeća trebalo da se konkretizuje na sastanku, zakazanom za 24. juni.

"Međutim, mi očekujemo da su zadaci postavljeni pred nas fiksni i da neće biti njihovog proširivanja", kazao je Dodik.

Lajčak je, pak, podvukao da će pitanje izrade zakona o državnoj imovini, kao jedan od postavljenih uslova za gašenje OHR-a, preći u nadležnost političkih lidera. Poslije prekjučerašnjeg neuspjeha Komisije za državnu imovinu, koju čine pravni stručnjaci, Lajčak je istakao da oni, očigledno, nemaju mandat za rješavanje ovog pitanja i da će to preći u nadležnost lidera.

Istovremeno, Lajčak je nagovijestio da će se nakon lokalnih izbora, zakazanih za oktobar, ponovo otvoriti priča o ustavnim promjenama i izrazio nadu da će se do izbora "stvoriti snažna proevropska atmosfera".

Lajčak se suočio s građanima

Miroslav Lajčak, visoki predstavnik, juče je u Banjaluci razgovarao i s Rajkom Kuzmanovićem, predsjednikom RS, nakon čega se u Banskom dvoru suočio s pitanjima građana, u okviru serije javnih debata, održavanih širom zemlje.

"Evropska perspektiva BiH ima podršku ogromnog broja njenih stanovnika i pretpostavljam da je ova činjenica ujedno i poruka političarima ove zemlje šta njeni građani očekuju", naveo je Lajčak prije početka debate.