Независне новине: БАЊАЛУКА – Домаће власти оствариле су велики напредак на испуњавању услова које је пред њих поставила међународна заједница, али то још није довољно за гашење ОХР-а, изјавио је јуче у Бањалуци Мирослав Лајчак, високи представник, послије разговора с Милорадом Додиком, премијером РС.

По повратку из Луксембурга Лајчак је нагласио да је "jуче био дан за славље, а већ данас је вријеме за рад" и подсјетио да је потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању само један од зацртаних задатака на путу до гашења OHR-а у садашњем мандату.

Савјет за спровођење мира (PIC) у фебруару ове године поставио је пред домаће власти пет циљева и два услова, међу њима и потписивање ССП-а, као услов за трансформацију OHR-а у канцеларију специјалног представника ЕУ.

Лајчак је истакао да би до краја овог мјесеца, кад би на сједници ПИЦ-а требало да се анализира до сада учињено, могла бити испуњена још два постављена услова.

Додик је прецизирао да ће та два услова – израда правосудне стратегије и договор о фискалном вијећу БиХ бити реализовани веома брзо. Стратегија правосуђа, рекао је, наћи ће се већ на сутрашњој сједници Владе, док би договор о успостављању фискалног вијећа требало да се конкретизује на састанку, заказаном за 24. јуни.

"Међутим, ми очекујемо да су задаци постављени пред нас фиксни и да неће бити њиховог проширивања", казао је Додик.

Лајчак је, пак, подвукао да ће питање израде закона о државној имовини, као један од постављених услова за гашење ОХР-а, прећи у надлежност политичких лидера. Послије прекјучерашњег неуспјеха Комисије за државну имовину, коју чине правни стручњаци, Лајчак је истакао да они, очигледно, немају мандат за рјешавање овог питања и да ће то прећи у надлежност лидера.

Истовремено, Лајчак је наговијестио да ће се након локалних избора, заказаних за октобар, поново отворити прича о уставним промјенама и изразио наду да ће се до избора "створити снажна проевропска атмосфера".

Лајчак се суочио с грађанима

Мирослав Лајчак, високи представник, јуче је у Бањалуци разговарао и с Рајком Кузмановићем, предсједником РС, након чега се у Банском двору суочио с питањима грађана, у оквиру серије јавних дебата, одржаваних широм земље.

"Европска перспектива БиХ има подршку огромног броја њених становника и претпостављам да је ова чињеница уједно и порука политичарима ове земље шта њени грађани очекују", навео је Лајчак прије почетка дебате.