Dnevni avaz: Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) i Privremenog sporazuma, Bosna i Hercegovina jučer je stupila u prvi ugovorni odnos s Evropskom unijom.

Na svečanosti koja je upriličena nakon sastanka šefova diplomatija zemalja članica EU u Luksemburgu, SAA su, u ime BiH, potpisali predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić, a u ime Unije ministar vanjskih poslova Slovenije, zemlje predsjedavajuće EU, Dimitrij Rupel i evropski komesar za proširenje Oli Ren (Olli Rehn).

Evropska budućnost

Ceremoniji je prisustvovao i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Havijer Solana (Javier), koji je zajedno s drugim čelnicima Unije pozdravio potpisivanje SAA te čestitao svim građanima i liderima u BiH.

Nadam se da ćemo nastaviti zajednički raditi i graditi prosperitet, stabilnost i mir, što je sigurno u srcu svih ljudi u BiH. Nastavili smo biti angažirani u BiH, jer nam je u BiH u srcima – rekao je Solana.

Čestitku građanima i liderima uputio je i Ren.

Potpisivanje SAA veliki je evropski dan za BiH i prekretnica koja znači jedino novo poglavlje u odnosima sa EU – poručio je Ren i upozorio da još mnogo toga ima na putu evropskih integracija naše zemlje te da se ni u kojem slučaju ne smije gubiti vrijeme.

Špirić je, obraćajući se evropskoj delegaciji, potcrtao da je potpisivanjem stvorena evropska budućnost naše zemlje i otvoren poziv da se svi okrenu od prošlosti i zajedno grade prosperitetnije sutra u BiH.

Tom prilikom obećano je da će u narednom periodu predano raditi na ispunjavanju uvjeta iz Sporazuma i izvršavanju reformi koje će osigurati više plaće i penzije, bolje obrazovanje, liberalizaciju viznog režima. Na kraju je poručio evropskim liderima da očekuju dobre vijesti iz BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić uoči potpisivanja kazao je da je za tu prigodu bio pripremio govor, ali, nakon što mu je Solana kazao kako je osam minuta govora cijela vječnost, odlučio je da ga ne čita.

Ispuniti uvjete

Građani BiH trebaju imati prava kao i građani EU, a to je da u Evropu ulaze kao evropski građani. Sve što važi za EU, treba važiti i u BiH. Naši građani trebaju biti jednaki, a to sad nisu – kazao je Silajdžić i dodao da BiH Evropi može ponuditi ljudske, energetske i vodne resurse.

Nakon ceremonije potpisivanja, koja je u dva navrata odgođena jer šefovi diplomatija zemalja EU nisu mogli prekinuti raspravu o irskom referendumu gdje je rečeno "ne" Lisabonskom sporazumu, Rupel je novinarima kazao da će SAA biti garancija članstva BiH u EU onog trena kada BiH ispuni uvjete iz tog dokumenta.

Konkretan značaj ovog dokumenta danas jeste u činjenici da on učvršćuje državnost BiH – poručio je Rupel.

Bosanskohercegovačka delegacija u hotelu u kojem je odsjela organizirala je svečani koktel povodom potpisivanja SAA.

Inače, na web stranici Direkcije za evropske integracije, sinoć je objavljen cjelovit tekst SAA između BiH i EU.

Referendum u Irskoj

Na pitanje novinara "Dnevnog avaza" na koji se način ishod referenduma u Irskoj može odraziti na BiH, Solana je kategorično kazao da nema načina da se to odrazi na našu zemlju i njen put ka EU. Na to je Rupel dodao da Lisabonski sporazum nije mrtav, potcrtavši da se politika proširenja Unije oslanja na druge dokumente.

Poziv zemljama Balkana da nam se priključe i dalje je tu i ništa se ne mijenja, ali kako će to biti provedeno, vidjet ćemo u narednom periodu – rekao je Rupel.

Dokument može biti suspendiran

Brojnim članovima naše delegacije nepoznanica je da u Sporazumu postoji član u kojem se navodi da u slučaju neispunjavanja uvjeta, ovaj dokument može biti i suspendiran.

Upravo to su jučer potvrdili i evropski čelnici, poručivši da je to jedan od razloga što rok od šest godina za ispunjavanje obaveza treba biti ozbiljno shvaćen.