Nezavisne novine: BANJALUKA – Predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Nikola Špirić i evropski komesar za proširenje Oli Ren potpisaće danas u Luksemburgu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Evropskom unijom.

Špirić je pred odlazak u Luksemburg kazao da je to najvažniji dokument za BiH poslije Dejtonskog sporazuma.

"SSP predstavlja otvorena vrata za prosperitetnu budućnost građana BiH, ali i svojevrstan poziv političkim liderima da izađu iz prošlosti i posvete se izgradnji budućnosti ove zemlje", poručio je Špirić.

On je upozorio da nakon potpisivanja SSP, koji BiH izvlači iz političkog i pozicionira u formalnopravno ugovorni odnos s EU, pred institucijama vlasti stoje ozbiljne obaveze.

I Osman Topčagić, direktor Direkcije za evropske integracije BiH, ocjenio je da čin potpisavanja nije samo izraz političke volje EU nego njihove spoznaje i pažljivog odmjeravanja sposobnosti zemlje da udje u ovakvu vrstu ugovornih odnosa sa EU.

Beriz Belkić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine, ocijenio je da je potpisivanje SSP vrlo važan dogadjaj za BiH i da stvara pretpostavke da zemlja krene u brži ekonomski razvoj i političku stabilizaciju.   

Sven Alkalaj, ministar vanjskih poslova BiH, kaže da potpisivanjem SSP s EU BiH stupa u ugovorni odnos s Unijom i time dobija status potencijalnog kandidata za članstvo u EU.

Pored toga, naveo je on, uspostavit će se režim slobodne trgovine između BiH i EU nakon utvrđenog prijelaznog perioda, što znači ukidanje svih carina i količinskih ograničenja u međusobnoj trgovini proizvodima porijeklom iz BiH i EU. Kao potpisnica SSP-a, a još više kao zemlja kandidat, BiH će imati povećanu finansijsku pomoć EU.

Predsjednik Vlade RS, Milorad Dodik očekuje da će, nakon potpisivanja SSP, biti otvorene nove mogućnosti za RS, koja je "već sada u stanju da privuče veliki broj stranih investitora".

Predsjednik Narodne skupštine RS, Igor Radojičić ocijenio je da je potpisivanje SSP BiH sa EU veoma važan dogadjaj za BiH, jer predstavlja prelomnu tačku izmedju dva perioda u razvoju jedne zemlje.

BiH će privući nove investicije

Komesar za proširenje EU Oli Ren rekao je da će provođenje Privremenog sporazuma, koji se odnosi na trgovinu i koji stupa na snagu skoro odmah nakon potpisivanja Sporazuma, dovesti do novih investicija i povećati trgovinu između BiH i EU.

"Time će biti stvoreni uslovi za otvaranje novih radnih mjesta i data prilika mladoj dinamičnoj generaciji da se pokaže", rekao je Ren.

Šef delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas rekao je da potpisivanjem Sporazuma sa EU, BiH preuzima obavezu harmonizacije domaćeg zakonodavstva sa evropskim, sa prelaznim periodom od šest godina do kada treba da ispuni sve obaveze.

On je naveo da je Sporazum šansa, ali ne i garancija da će BiH postati država članica EU i izrazio uvjerenost da će vlasti učiniti sve da BiH dobije punopravno članstvo.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovaće Haris Silajdžić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Niko Lozančić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Beriz Belkić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma i Ilija Filipović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, najavljeno je iz Savjeta ministara BiH.

Potpisivanju će pored Alkalaja prisutstvovati i Dragan Vrankić, ministar finansija i trezora, Bariša Čolak, ministar pravde, Osman Topčagić, direktor Direkcije za evropske integracije, Igor Davidović, glavni pregovarač BiH sa EU, Rajko Kuzmanović, predsjednik RS, Jasna Brkić, potpredsjednik Vlade RS i Borjana Krišto, predsjednik Federacije BiH. Iz OHR je najavljeno prisustvo Visokog predstavnika u BiH, Miroslava Lajčaka.