Независне новине: БАЊАЛУКА – Предсједавајући Савјета министара БиХ, Никола Шпирић и европски комесар за проширење Оли Рен потписаће данас у Луксембургу Споразум о стабилизацији и придруживању БиХ с Европском унијом.

Шпирић је пред одлазак у Луксембург казао да је то најважнији документ за БиХ послије Дејтонског споразума.

"ССП представља отворена врата за просперитетну будућност грађана БиХ, али и својеврстан позив политичким лидерима да изађу из прошлости и посвете се изградњи будућности ове земље", поручио је Шпирић.

Он је упозорио да након потписивања ССП, који БиХ извлачи из политичког и позиционира у формалноправно уговорни однос с ЕУ, пред институцијама власти стоје озбиљне обавезе.

И Осман Топчагић, директор Дирекције за европске интеграције БиХ, оцијенио је да чин потписавања није само израз политичке воље ЕУ него њихове спознаје и пажљивог одмјеравања способности земље да уђе у овакву врсту уговорних односа са ЕУ.

Бериз Белкић, замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине, оцијенио је да је потписивање ССП врло важан догадјај за БиХ и да ствара претпоставке да земља крене у бржи економски развој и политичку стабилизацију.

Свен Алкалај, министар вањских послова БиХ, каже да потписивањем ССП с ЕУ БиХ ступа у уговорни однос с Унијом и тиме добија статус потенцијалног кандидата за чланство у ЕУ.

Поред тога, навео је он, успоставит ће се режим слободне трговине између БиХ и ЕУ након утврђеног пријелазног периода, што значи укидање свих царина и количинских ограничења у међусобној трговини производима поријеклом из БиХ и ЕУ. Као потписница ССП-а, а још више као земља кандидат, БиХ ће имати повећану финансијску помоћ ЕУ.

Предсједник Владе РС, Милорад Додик очекује да ће, након потписивања ССП, бити отворене нове могућности за РС, која је "већ сада у стању да привуче велики број страних инвеститора".

Предсједник Народне скупштине РС, Игор Радојичић оцијенио је да је потписивање ССП БиХ са ЕУ веома важан догадјај за БиХ, јер представља преломну тачку измедју два периода у развоју једне земље.

БиХ ће привући нове инвестиције

Комесар за проширење ЕУ Оли Рен рекао је да ће провођење Привременог споразума, који се односи на трговину и који ступа на снагу скоро одмах након потписивања Споразума, довести до нових инвестиција и повећати трговину између БиХ и ЕУ.

"Тиме ће бити створени услови за отварање нових радних мјеста и дата прилика младој динамичној генерацији да се покаже", рекао је Рен.

Шеф делегације Европске комисије у БиХ Димитрис Куркулас рекао је да потписивањем Споразума са ЕУ, БиХ преузима обавезу хармонизације домаћег законодавства са европским, са прелазним периодом од шест година до када треба да испуни све обавезе.

Он је навео да је Споразум шанса, али не и гаранција да ће БиХ постати држава чланица ЕУ и изразио увјереност да ће власти учинити све да БиХ добије пуноправно чланство.

Церемонији потписивања присуствоваће Харис Силајџић, предсједавајући Предсједништва БиХ, Нико Лозанчић, предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, Бериз Белкић, замјеник предсједавајућег Представничког дома и Илија Филиповић, замјеник предсједавајућег Дома народа, најављено је из Савјета министара БиХ.

Потписивању ће поред Алкалаја присутствовати и Драган Вранкић, министар финансија и трезора, Бариша Чолак, министар правде, Осман Топчагић, директор Дирекције за европске интеграције, Игор Давидовић, главни преговарач БиХ са ЕУ, Рајко Кузмановић, предсједник РС, Јасна Бркић, потпредсједник Владе РС и Борјана Кришто, предсједник Федерације БиХ.

Из ОХР је најављено присуство Високог представника у БиХ, Мирослава Лајчака.