Dnevni avaz: Helsinški komitet za ljudska prava u BiH sa zabrinutošću prati zbivanja u vezi s Regulatornom agencijom za komunikacije, saopćeno je iz Helsinškog komiteta.

Dosadašnji rad RAK-a doprinio je usklađivanju uređivačkih i tehničkih standarda, između ostalog u oblasti radio i televizijskih emitera s međunarodnim standardima. Ova agencija donijela je i obvezujuće kodekse za radio i televizijske kuće, čime su afirmirani principi profesionalnog žurnalizma i otklonjena mogućnost zloupotrebe elektronskih medija radi promoviranja jezika mržnje i propagiranja rasizma, ksenofobije, antisemitizma i svih oblika netolerancije.

Djelovanje RAK-a kao nezavisne agencije nedvojbeno je doprinijelo afirmaciji slobode izražavanja i pozitivno utjecalo na stanje medija u našoj zemlji – navedeno je u saopćenju.

Politički pritisci usmjereni prema RAK-u dovode u pitanje njegov opstanak kao nezavisnog tijela, čime se dovodi u pitanje i poštivanje profesionalnog kodeksa i sloboda izražavanja kao vrijedno demokratsko dostignuće, zaključuje se u saopćenju Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.