Nezavisne novine: BANJALUKA – Jasna Brkić, ministar za ekonomske odnose i koordinaciju RS, izjavila je jučer da za osam novoimenovanih ambasadora nova dužnost predstavlja veliku priliku i šansu, ali i obavezu i odgovornost da predstave BiH i RS sa svim šansama za unapređenje ekonomske saradnje u zemljama u kojima će obavljati dužnost.
Ona je u razgovoru sa novoimenovanim ambasadorima BiH istakala da postoji naglašena potreba da oni djeluju na polju ekonomske diplomatije.
„Svi su naglasili potrebu da se dobra i značajno izmijenjena slika o BiH predstavi u pravom svjetlu u zemljama u kojima će raditi. BiH trebaju nove investicije i neophodno je zainteresovati potencijalne investitore koji bi ulagali u BiH“ kazala je ona i dodala da BiH ima potencijale, radnu snagu, i mogućnost za razvoj, ali da su potrebne investicije iz inostranstva.
Željana Zovko, ambasador BiH u Španiji, rekla je da je cilj ambasadora popravljanje i promocija imidža BiH i uspostavljenje svih vidova saradnje.

Plata ambasadora u pripremi 1.000 KM

Željana Zovko je kazala da je plata ambasadora u pripremi 1.000 KM, ocijenivši da je to skromna plata za određenu destinaciju. Zdravko Begović, pak, kaže da za plate ambasadora niko nije dobio rješenja, a kada je riječ o razlici plata raspon je različit od zemlje do zemlje i koristi se ljestvica UN-a.

Zdravko Begović, ambasador BiH u Sloveniji, rekao je da je Slovenija na trećem mjestu u obimu spoljnotrgovinske razmjene BiH i Slovenije i naglasio da su pitanja ekonomske diplomatije izbila u prvi plan te da će aktivnosti ambasadora biti značajne u ovoj sferi.

„Ambasada mora da se angažuje u promociji imidža zemlje i stvaranja slike o povoljnim uslovima za investiranje, ali je to i dvosmjerna komunikacija. Kolika je obaveza diplomatsko-konzularne mreže isto toliko je i obaveza institucija u zemlji da obezbjede određene potpore i projekte u zajedničkim radu da se ostvari poboljšanje“, kaže on.

Ministarstvo za ekonomske odnose i koordinaciju RS posjetili su novoizabrani ambasadori BiH Željana Zovko – Španija, Darko Zelenika – Štokholm, Ensar Eminović – Malezija, Trik Buković – Džakarta, Zdravko Begović – Slovenija, Mehmed Hajdarević – Danska, Elma Kovačević – Norveška, Jasna Krivošić-Prpić – Vatikan.