Независне новине: БАЊАЛУКА – Јасна Бркић, министар за економске односе и координацију РС, изјавила је јучер да за осам новоименованих амбасадора нова дужност представља велику прилику и шансу, али и обавезу и одговорност да представе БиХ и РС са свим шансама за унапређење економске сарадње у земљама у којима ће обављати дужност.Она је у разговору са новоименованим амбасадорима БиХ истакала да постоји наглашена потреба да они дјелују на пољу економске дипломатије.

„Сви су нагласили потребу да се добра и значајно измијењена слика о БиХ представи у правом свјетлу у земљама у којима ће радити. БиХ требају нове инвестиције и неопходно је заинтересовати потенцијалне инвеститоре који би улагали у БиХ“ казала је она и додала да БиХ има потенцијале, радну снагу, и могућност за развој, али да су потребне инвестиције из иностранства.Жељана Зовко, амбасадор БиХ у Шпанији, рекла је да је циљ амбасадора поправљање и промоција имиџа БиХ и успостављење свих видова сарадње.

Плата амбасадора у припреми 1.000 КМ

Жељана Зовко је казала да је плата амбасадора у припреми 1.000 КМ, оцијенивши да је то скромна плата за одређену дестинацију. Здравко Беговић, пак, каже да за плате амбасадора нико није добио рјешења, а када је ријеч о разлици плата распон је различит од земље до земље и користи се љествица УН-а.

Здравко Беговић, амбасадор БиХ у Словенији, рекао је да је Словенија на трећем мјесту у обиму спољнотрговинске размјене БиХ и Словеније и нагласио да су питања економске дипломатије избила у први план те да ће активности амбасадора бити значајне у овој сфери.„Амбасада мора да се ангажује у промоцији имиџа земље и стварања слике о повољним условима за инвестирање, али је то и двосмјерна комуникација. Колика је обавеза дипломатско-конзуларне мреже исто толико је и обавеза институција у земљи да обезбједе одређене потпоре и пројекте у заједничким раду да се оствари побољшање“, каже он.Министарство за економске односе и координацију РС посјетили су новоизабрани амбасадори БиХ Жељана Зовко – Шпанија, Дарко Зеленика – Штокхолм, Енсар Еминовић – Малезија, Трик Буковић – Џакарта, Здравко Беговић – Словенија, Мехмед Хајдаревић – Данска, Елма Ковачевић – Норвешка, Јасна Кривошић-Прпић – Ватикан.