Nezavisne novine: SARAJEVO – Administrativna komisija parlamenta BiH na sjednici ove sedmice izmijenit će odluku o učešću u radu parlamentarnih komisija kako bi svim poslanicima i delegatima bila omogućena jednaka zastupljenost u njihovom radu.

Potvrdio je ovo juče Remzija Kadrić, predsjedavajući Komisije.

"Trenutno su neki poslanici članovi više komisija, dok drugi nisu niti u jednoj. To nam stvara probleme u radu i stoga ćemo izmijeniti odluku koja regulira sudjelovanje u radu komisija kako bi svi poslanici i delegati bili jednako zastupljeni u radu parlamentarnih komisija", pojasnio je Kadrić. Naglašava da Komisija neće mijenjati dio odluke koja se odnosi na visinu naknada za sudjelovanje u radu komisija.

Kadrić ističe da Komisija trenutno nema namjeru mijenjati ni odluku o visini plaća i naknada poslanika i delegata u parlamentu BiH. Članovi državnog parlamenta izuzeti su iz Zakona o plaćama u institucijama BiH. Visina njihovih primanja i dalje će se određivati odlukom koju usvajaju sami parlamentarci, a predlaže Administrativna komisija.

"Odluke koje se tiču visine poslaničkih plaća nećemo mijenjati. Ostaju kao i do sada, bez bilo kakvih povećanja", kazao je Kadrić.