Dnevni avaz: Svjetska ekonomija i prioriteti Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), tokovi kapitala i političke opcije te vlade i antikorupcija osnovne su teme sastanaka predstavnika zemalja članica MMF-a i Svjetske banke (WB) koji je jučer održan u Amsterdamu.

Posebna poruka

Azra Hadžiahmetović, poslanik u Predstavničkom domu koja na ovom skupu predstavlja Parlament BiH, dodaje da je upućena i posebna poruka vezano za potrebu većih bankovnih kontrola u zemljama a predstavljena je i nova strategija Svjetske banke.

Bilo je riječi i o kreditnoj krizi u svijetu i lokacijama koje su naučene iz toga. BiH, kao ni ostale zemlje, nije posebno spominjana. O tome je bilo riječi u biletaralnom susretu u petak sa generalnim direktorom MMF-a Dominikom Štraus Kanom (Dominique Strauss Kahn) – izjavila je Hadžiahmetović iz Amsterdama za "Dnevni avaz".

Sa Kanom je jučer u Amsterdamu razgovarao i ministar finansija i trezora Dragan Vrankić i to o problemu poskupljenja energije i hrane u svijetu. Vrankić je direktoru MMF-a kazao kako je nedavno usvajanje zakona o Fiskalnom vijeću BiH temelj za skorašnju uspostavu Vijeća i dugoročno rješavanje pitanja podjele prihoda u zemlji te kako će Zakon o plaćama u institucijama uvesti više reda u ovu oblast.

Neprestani zahtjevi za povećanjem javne potrošnje, posebno izdvajanja u socijalnim sektoru stvaraju zabrinutost u MMF-u – poručio je ovom prilikom Kan.

Unutarnji dug

Kan je kazao i da su pred vlastima u BiH velike zadaće poput sprečavanja povećanja inflacije i deficita tekućeg računa kao i konačno rješavanje pitanja unutarnjeg duga s ciljem da se održi fiskalna stabilnost.

Ekonomija BiH je na dobrom putu

Premijer Nikola Špirić je rekao da se ne može govoriti o dobroj ekonomiji u BiH, ali može o ekonomiji koja je na dobrom putu, posebno naglasivši problem vanjskotrgovinskog deficita te zatražio pomoć Holandije za analizu deficita i mogućnosti povećanja proizvodnje i konkurentnosti na tržištu. Špirić je informisao Koendersa da je BiH usvojila Zakon o poljoprivredi, koji bi trebalo predstavljati solidnu osnovu za saradnju sa Holandijom.