Дневни аваз: Свјетска економија и приоритети Међународног монетарног фонда (ММФ), токови капитала и политичке опције те владе и антикорупција основне су теме састанака представника земаља чланица ММФ-а и Свјетске банке (WB) који је јучер одржан у Амстердаму.

Посебна порука

Азра Хаџиахметовић, посланик у Представничком дому која на овом скупу представља Парламент БиХ, додаје да је упућена и посебна порука везано за потребу већих банковних контрола у земљама а представљена је и нова стратегија Свјетске банке.

Било је ријечи и о кредитној кризи у свијету и локацијама које су научене из тога. БиХ, као ни остале земље, није посебно спомињана. О томе је било ријечи у билетаралном сусрету у петак са генералним директором ММФ-а Домиником Штраус Каном (Dominique Strauss Kahn) – изјавила је Хаџиахметовић из Амстердама за "Дневни аваз".

Са Каном је јучер у Амстердаму разговарао и министар финансија и трезора Драган Вранкић и то о проблему поскупљења енергије и хране у свијету. Вранкић је директору ММФ-а казао како је недавно усвајање закона о Фискалном вијећу БиХ темељ за скорашњу успоставу Вијећа и дугорочно рјешавање питања подјеле прихода у земљи те како ће Закон о плаћама у институцијама увести више реда у ову област.

Непрестани захтјеви за повећањем јавне потрошње, посебно издвајања у социјалним сектору стварају забринутост у ММФ-у – поручио је овом приликом Кан.

Унутарњи дуг

Кан је казао и да су пред властима у БиХ велике задаће попут спречавања повећања инфлације и дефицита текућег рачуна као и коначно рјешавање питања унутарњег дуга с циљем да се одржи фискална стабилност.

Економија БиХ је на добром путу

Премијер Никола Шпирић је рекао да се не може говорити о доброј економији у БиХ, али може о економији која је на добром путу, посебно нагласивши проблем вањскотрговинског дефицита те затражио помоћ Холандије за анализу дефицита и могућности повећања производње и конкурентности на тржишту. Шпирић је информисао Коендерса да је БиХ усвојила Закон о пољопривреди, који би требало представљати солидну основу за сарадњу са Холандијом.