Nezavisne novine: SARAJEVO – Uvođenje biometrijskih pasoša, zaštita ličnih podataka i dokumenata, te borba protiv organiziranog kriminala, ključni su preduslovi za ukidanje viza za građane BiH, za šta nisu postavljeni rokovi.

Smjernice ("mapu puta") za liberalizaciju viznog režima jučer je ministru vanjskih poslova BiH Svenu Alkalaju uručio direktor Generalne direkcije za proširenje Evropske komisije Majkl Li.

"Evropska unija nije postavila nikakve političke kriterije za ukidanje viza za naše građane koji žele putovati u evropske zemlje. U 'mapi puta' zatražili su kontrolu migracija i borbu protiv ilegalnih migracija, te osiguranje bezbjednosti dokumenata. Mislim da smo značajan dio posla koji proističe iz ovog dokumenta već uradili", kazao je Alkalaj nakon preuzimanja dokumenta sa smjernicama.

Li je poručio da ne postoje rokovi za ukidanje viza za građane Bosne i Hercegovine.

"Nismo postavili nikakve rokove jer brzina liberalizacije zavisi od ispunjenja uslova. Vlasti BiH znaju šta treba da učine, a imamo veoma snažne poruke da to žele napraviti što prije", rekao je Li.

Naglasio je kako je EU građanima BiH već odobrila pravo na vizne olakšice te da je uručivanje smjernica za potpuno ukidanje viza potvrda opredijeljenosti građana BiH za integraciju u društvo EU.

Nataša Vodušek, ambasadorica Slovenije u BiH, zemlje koja do kraja ovog mjeseca predsjedava Evropskom unijom, naglasila je kako je i ovaj događaj potvrda opredjeljenja Slovenije za ubrzani put u EU zemalja zapadnog Balkana.

Biometrijski pasoši od marta 2009.

Građani BiH biometrijski pasoš će moći da dobiju u martu naredne godine, potvrdio je Alkalaj.

"Pripreme za uvođenje biometrijskog pasoša su u toku i očekujemo da će njihovo izdavanje početi u martu naredne godine. Evropska unija od nas ne traži da svi građani odmah dobiju nove pasoše, već da ih počnemo sukcesivno uvoditi", kazao je Alkalaj.